Aangifteseizoen: Interview met Bamdad en Rick van SBR

Het aBamdadangifteseizoen is in volle gang. Vóór 1 mei 2017 dieRicknt de aangifte inkomstenbelasting binnen te zijn bij de Belastingdienst. Naar aanleiding daarvan heeft de SBR onder meer de LAD (Landelijke Aangifte Dag) en de ADDH (Aangifte Dag Den Haag) georganiseerd, om ouderen en minvermogenden te helpen. In dit interview met Bamdad Ferdowsi (Commissaris Extern) en Rick van Dekken (Commissaris Opleidingen) worden de meest gemaakte fouten bij het doen van aangifte in kaart gebracht –en tips gegeven voor degenen die nog aangifte moeten doen, dan wel hun familie of vrienden daarbij willen helpen.

Wat is de meest voorkomende fout bij de aangifte inkomstenbelasting?
Rick: “Het vergeten of misbruiken van de alleenstaande ouderenkorting.”
Bamdad: “Een verkeerde WOZ beschikking gebruiken.”

Waar moet je op letten bij het doen van een belastingaangifte?
Bamdad: “Denk aan alle aftrekbare kosten! Studiekosten, giften, zorgkosten, etc.”
Rick: “Vraag geld terug! Voor de meeste studenten met een bijbaan geldt dat de werkgever  behoorlijk wat loonheffing heeft ingehouden en afgedragen. Vaak blijkt dat zij aan het einde van de rit een teruggave kunnen verwachten, omdat ze recht hebben op bepaalde heffingskortingen en/of kosten kunnen aftrekken.”

Heb je nog tips?
Rick: “Doe op tijd aangifte, dat wil zeggen voor 1 mei 2017. Indien je je opa/oma helpt bij de aangifte denk dan aan aftrekbare zorgkosten, zoals kosten voor incontinentie en vervoer van en naar een arts. Check van te voren wat binnen het eigen risico valt en wat de drempel is. Bewaar alle bonnen goed!”
Bamdad: “Denk aan de optie voor middeling (vooral interessant voor starters). Indien je financiële steun krijgt van je ouders, houd dan de vrijgestelde bedragen in de gaten. Ouders mogen in 2016 aan hun kind 5.304 euro vrijgesteld schenken. Dat bedrag geldt per kind. Naast deze algemene vrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen, gelden een paar eenmalige vrijstellingen. Denk daarbij aan de eenmalige vrijgestelde schenking van ouders aan hun kind van 53.016 euro (in 2016), indien het wordt gebruikt ten behoeve van een eigen woning. Laatste tip: pils is niet het equivalent van boekengeld!

Door: Giulia Pichel

No Comments Yet

Comments are closed