Buurman België belastingparadijs voor happy few

Zou jij naar het buitenland verhuizen als het je fiscaal voordeel oplevert?

 

Stel je voor dat je bakken met geld kunt besparen door slechts tientallen kilometers te verhuizen. Voor sommige Nederlanders en Fransen is dat mogelijk. Zij zijn de happy few voor wie België een belastingparadijs is.

 

Zo wil de rijkste man van Europa, Bernard Arnault, Belg worden. Niet vanwege het gematigde zeeklimaat en de frieten, maar na aanleiding van de ‘rijkentaks’ die president Hollande in 2012 aankondigde. Een aantal rijke Fransen besloten hun heil Noordelijker te zoeken om in België te profiteren van belastingvoordelen en de flexibele erfenisregeling.

 

België is niet algemeen bekend als belastingparadijs. Voor de doorsnee Belg of Nederlander is het dat ook niet, de gemiddelde pensionado is beter af in Duitsland. Toch staat België op de lijst van belastingparadijzen die de OESO een aantal jaar geleden publiceerde. Hoewel België gelijk maatregelen nam, trekt het nog steeds fiscale vluchtelingen. Niet alleen particulieren zoals Arnault en de familie Taitinger (bekend van de gelijknamige champagne), maar ook Frankrijks grootste energieconcern vestigde zich in België om honderden miljoenen aan belasting te besparen.

 

Een grote pull voor bedrijven om naar België te komen is de notionele-interestaftrek, de aftrek voor risicokapitaal . In 2006 oorspronkelijk in het leven geroepen om de fiscale discriminatie tussen eigen en vreemd vermogen weg te werken en kmo’s extra financiële zuurstof te geven, maar nu voor 90% gebruikt door multinationals. De totale aftrek voor risicokapitaal bedroeg in 2013 inmiddels al 6 miljard euro, bijna twee keer zoveel als in 2007.

 

Ook profiteren zo’n 20.000 buitenlandse kaderleden en onderzoekers sinds 1983 van een speciaal belastingregime. Doordat zij een groot deel van de kosten die hun werkgever voor hen betaalt belastingvrij op kunnen strijken, behaalden ze een miljard euro voordeel. België laat niet aan de thuislanden van de expats weten dat ze hier als niet-inwoner gezien worden, waardoor ze overal door de mazen van de wet vallen.

 

Andere fiscale voordelen in België zijn de aantrekkelijke schenkingsrechten, het gebrek aan meerwaarde belasting op aandelen en het brede scala aan dubbelbelastingverdragen dat België (zelfs met bijv. Hong Kong) heeft.

 

Rijken en bedrijven die nog willen profiteren van belastingvoordeel in België, moeten wel snel zijn. Afgelopen jaren heeft België in versneld tempo verdragen afgesloten om bankgegevens uit te wisselen en het bankgeheim te versoepelen. Ook is de notionele-interestaftrek minder aantrekkelijk gemaakt. Volgens Le Monde zijn er al multinationals (zoals staalbedrijf Arcelor Mittal) die geld uit het land halen omdat ze bang zijn hun fiscale voordelen komende jaren te zien afnemen. Wie fiscaal voordeel wil, moet in de toekomst zijn heil verder weg zoeken.

 

Door: Amarins Veringa

 

Bronnen:

Belgium: fiscale snoepdoos van Europa

http://www.knack.be/nieuws/belgie/ook-belgie-is-een-belastingparadijs/article-normal-91614.html

http://www.demorgen.be/economie/notionele-interestaftrek-levert-bedrijven-6-miljard-euro-op-a1740715/

http://www.demorgen.be/economie/belgie-is-belastingparadijs-voor-20-000-expats-a2167569/

No Comments Yet

Comments are closed