Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Notice: Only variables should be passed by reference in /www/wp-content/themes/thevoux-wp/admin/ot-loader.php on line 329 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-content/themes/thevoux-wp/inc/woocommerce.php on line 130 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Column Agnes: Bestaat er een vrijheidsprecedent? – De Aanslag

Column Agnes: Bestaat er een vrijheidsprecedent?

Een onderwerp dat in het maatschappelijk debat veelvuldig aan de orde komt, is het scharnierpunt van de vrijheid (van meningsuiting) en de vrijheden van een ander. Hoe ver strekken jouw eigen vrijheden en in hoeverre mogen die de vrijheden van een ander beperken? En andersom geldt natuurlijk hetzelfde, in hoeverre mogen de vrijheden van een ander jou in jouw vrijheden beperken? Vrijheid, of dat nu vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie of de vrijheid om zelf te kiezen hoe jij je leven inricht is, scharniert op vele vlakken met andere waarden van de Nederlandse samenleving. Soms is sprake van een zeker spanningsveld tussen vrijheid en andere waarden, soms gaan die waarden juist hand in hand met vrijheid.

Zo is vrijheid bijvoorbeeld ook onlosmakelijk verbonden met veiligheid. Kan iemand zich vrij voelen als diegene zich niet veilig voelt in een land? Ik denk dat in theorie veiligheid kan bestaan zonder vrijheid, maar dat andersom zonder veiligheid het gevoel van vrijheid nauwelijks aanwezig kan zijn. Veiligheid en vrijheid zijn waarden die velen in Nederland als vanzelfsprekend ervaren. Dat is ontzettend mooi, omdat ik denk dat voor ieder mens in deze wereld deze waarden ook een vanzelfsprekendheid zouden moeten zijn. Dit is echter helaas niet het geval, zelfs niet voor iedereen hier in Nederland. Ook in Nederland komt de vrijheid en veiligheid voor sommige bevolkingsgroepen in het geding. Tegenwoordig steeds vaker, doordat anderen menen meer recht te hebben op vrijheid en veiligheid dan een ander. En zij menen tevens dat dat tegelijkertijd betekent dat de vrijheid en veiligheid van een ander moet worden ingeperkt. Dit vertaalt zich dus in groepen mensen die zich vrijheid toe-eigenen en de vrijheid van een ander beperken. Dat is best wel vreemd. In hoeverre kun je stellen dat je vrij bent, als je de noodzaak voelt om de vrijheid van een ander te beperken? Wat is jouw vrijheid waard wanneer de vrijheid van een ander wordt verdrongen? Door jou of jouw directe omgeving?! En hoe zeker kun je dan zijn dat op een dag niet ook jouw vrijheid ter discussie staat? Het beperken van de vrijheid van een ander, stabiliseert, in tegenstelling tot wat zo hard wordt geroepen, juist niet jouw eigen vrijheid. Het stelt jouw vrijheid alleen maar ter discussie. Jouw vrijheid wordt niet beperkt door de vrijheid van een ander, jouw vrijheid wordt juist bevestigd door de vrijheid van een ander. Te meer ook jouw veiligheid – want waar is die beperking eigenlijk voor nodig? In een echte vrije wereld voel jij je vrij en veilig genoeg om het ook de ander te gunnen haar eigen keuzes te maken. Dat betekent natuurlijk niet dat iedereen maar alles kan doen en laten wat zij maar wil. Dit heeft niet zo zeer met vrijheid te maken, maar met normen, waarden, ethiek en moraal. Want rekening houden met een ander, dat is toch heel normaal?

Daarom is het ontzettend belangrijk om te onthouden dat het inperken van de vrijheid van een ander jou niet een vrijer mens maakt – of de samenleving veiliger. Een kat in het nauw maakt immer rare sprongen. Vergeet namelijk niet dat vrijheid en veiligheid voor ieder mens de steunpilaren zijn van al die andere waarden waarop een mens zijn geluk baseert. Zonder vrijheid, veiligheid en vrede, is zekerheid op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid, vriendschap, wonen, bezit maar weinig waard. Mocht je dus ooit de neiging hebben om de vrijheid van een ander te beperken, bijvoorbeeld de vrijheid van het belijden van een religie, realiseer je dan dat je rommelt met een van de belangrijkste fundamenten van een mens en daarom, zoals ik hierboven al zei, ook die van jezelf!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405
No Comments Yet

Comments are closed

Contact
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam
(T) 010- 408 14 69
(E) aanslag@christiaanse-taxateur.nl


Sponsors
banner 280 x 60 banner 280 x 60