Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Notice: Only variables should be passed by reference in /www/wp-content/themes/thevoux-wp/admin/ot-loader.php on line 329 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-content/themes/thevoux-wp/inc/woocommerce.php on line 130 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Column Agnes: informatieimperfectie – De Aanslag

Column Agnes: informatieimperfectie

Laatst las ik in de krant een artikel over zogenaamde Russische ‘trollfarms’ en hackersgroepen die door middel van het verzenden van excessieve hoeveelheden aan berichten over een bepaald onderwerp (denk bijvoorbeeld aan, wat het de Russische trollfarms betreft, het Oekraïne-referendum of informatie over verkiezingen) de berichtgeving van de media proberen te beïnvloeden. Volgens dat artikel zitten hele kamers vol Russen in opdracht van de Russische overheid dag in dag uit sociale media en kranten te bestoken met berichten en bestaan er bijvoorbeeld hordes aan neppe, Trump-gezinde twitteraccounts. ‘BI-ZAR’ was het eerste wat in me opkwam. Een gevolg van de huidige informatietechnologie was dan ook mijn eerste gedachte. Die gedachte is natuurlijk onzin, want wij proberen constant de perceptie van de realiteit van een ander te beïnvloeden of te misleiden. Dit zit al in kleine, alledaagse dingen zoals een aangedikte roddel verspreiden of een leugentje om bestwil tegen je baas. Dat heeft niets met informatietechnologie te maken, slechts de wijze en wellicht de schaal waarop het gebeurt is nu anders.

 

Ik denk echter dat informatie, ik pak even het bredere perspectief, een sleutelrol speelt in onze maatschappij; sterker nog, in deze wereld. Als ik het nauwkeuriger zou verwoorden, dan is het eigenlijk informatieimperfectie wat onze wereld kenmerkt. Niet alleen vandaag, maar ook miljoenen jaren geleden was informatie de spil van het leven. Informatieoverdracht van de ene naar de andere celkern is namelijk daar waar leven ontstaat en begint.

Maar even terug naar het heden; vandaag de dag zijn allemaal systemen ontwikkeld waardoor informatie op een snelle en efficiënte manier kan worden overgedragen waardoor de discrepanties van de omvang van informatie per persoon of organisatie kleiner zou moeten worden. In een perfecte wereld bestaat informatieimperfectie niet meer, wat grofweg betekent dat iedereen op ieder moment in volledige transparantie ieder soort informatie tot zijn beschikking heeft of kan krijgen. Een leuk voorbeeld van de in mijn ogen meest directe en perfecte manier van informatieoverdracht is een tweelingatoom. (Ik weet zeker dat dit niet de wetenschappelijke naam is, maar ik hoop dat jullie mij dit vergeven.) De tweelingatoom is een soort Siamese, identieke tweeling op atoomniveau – die twee atomen horen bij elkaar en zijn identiek. Op het moment dat de tweelingatoom wordt gescheiden, de twee atomen worden op grote afstand van elkaar gebracht en er wordt mee ‘gespeeld’, gebeurt er iets wonderlijks. Wanneer dan bijvoorbeeld een energiebron op de ene atoom wordt gezet waarop die atoom reageert. Laat ik zeggen dat hij rood wordt, dan wordt zijn tweelingbroertje ook rood – en dat terwijl in feite niets met dat broertje is gebeurd!! Deze utopie zal door de mens denk ik niet gehaald worden, maar het kenschetst mooi de potentie die nog in deze wereld schuilt.

Dat de mens bij uitstek de beste ‘tool’ is van informatieverwerking, daar ben ik wel heilig van overtuigd. Spionage is, naast dat andere beroep;), een van de oudste professies in de wereld. Ook heden ten dage wordt nog gespioneerd. Vaak zijn de technieken die dan worden gebruikt niet meer een krant met gaten, maar gecompliceerde software waarmee ‘aanvallen’ worden uitgevoerd. Veel informatie kan reeds worden opgeslagen, geordend en geanalyseerd worden door intelligente computerprocessen, maar de mens blijft de sleutelrol van informatieverwerking doordat zij die informatie kwalificeert, classificeert en verwerkt.

 

Toch zijn ook wij, als imperfecte mens, niet in staat informatie volledig zuiver tot ons te nemen. Elke manier van denken is een versimpeling, een abstract model van de realiteit. De gedachte van een fiets is geen fiets en de gedachte van een hond is geen hond. Dat neemt niet weg dat de bovenstaande realisatie voor mij een eyeopener was en, nog belangrijker, motivatie vormt om veel informatie tot mij te nemen. Zoals ik al zei, informatie heeft een sleutelrol in onze maatschappij.

 

Dus mocht je ooit nog eens ongemotiveerd naar je studieboek/werkbureau staren, waarvan ik denk dat dat ongetwijfeld nog eens zal gebeuren, denk dan nog eens aan het bovenstaande.

 

Geniet van de zon!

 

Door: Agnes Maassen

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Contact
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam
(T) 010- 408 14 69
(E) aanslag@christiaanse-taxateur.nl


Sponsors
banner 280 x 60 banner 280 x 60