Column Agnes: Innovatieve inzichten

Waarde lezer,

 

In een maatschappij waar de individu verslaafd is geraakt aan een constante stroom van vernieuwde technologieën, gemakkelijkere apps en de meest recente en spraakmakende nieuwsupdates, is innovatie hét sleutelwoord voor iedere organisatie die vecht voor zijn bestaansrecht in de consumentenmarkt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het gevecht dat gevestigde namen zoals de Hema, de V&D en de Blokker moeten leveren om op te kunnen boksen tegen de dynamische concurrentie die slim inspeelt op de immer veranderende behoefte van de consument.

 

In de fiscaliteit is de behoefte van de belastingbetaler (lees: klant) al eeuwenlang hetzelfde: een zo laag mogelijke belastingdruk. Aan de andere zijde van de fiscale medaille treffen we de wetgevende en de uitvoerende macht die, behoudens enkele instrumentele functies van belastingheffing, naar het tegenovergestelde streeft: een zo hoog mogelijke belastingopbrengst. De gradatie van vernieuwing en innovatie in de fiscaliteit is dus afhankelijk van het niveau waarop dit eeuwige kat-en-muisspel plaatsvindt. Innovatie, vernieuwing, verbetering en optimalisatie vindt aldus per land, markt, bedrijf of individu op een andere wijze plaats.

 

Ja, zelfs als individu kan je jezelf blijven innoveren. Als toekomstig fiscaal specialist ga je ondervinden dat je je moet blijven ontwikkelen en ik wil graag aandacht schenken aan de ontwikkeling die jij als mens, fiscalisten zijn immers ook mensen, kan doormaken.

 

Waag eens een stapje buiten je eigen belevingswereld en neem een kijkje in die van een ander. Probeer eens te ervaren hoe het is om een situatie vanuit een ander mens waar te nemen. Je kunt beginnen met je moeder, broer of zus, maar de echte uitdaging ligt natuurlijk om jezelf te verplaatsen in iemand met een andere religie, van een ander milieu of met een andere culturele achtergrond. Houd vervolgens jezelf een spiegel voor en voilà: je bent een stap dichter bij acceptatie van en begrip voor de medemens. Ga ook eens met een open ‘mind’ het gesprek met een dergelijk persoon aan en luister zonder te oordelen naar zijn of haar verhaal. Uiteraard mag je altijd je mening vormen, maar door jezelf te dwingen een andere bril op te zetten kan je tot verrassende, nieuwe en misschien wel innovatieve inzichten komen.

 

Uiteindelijk wordt je er een rijker mens van en ook een betere fiscalist. Fiscaal advies wordt immers altijd geschreven voor een persoon achter een organisatie; begrijp de mensen, begrijp de organisatie.

 

Alvast hele fijne en vredelievende winterdagen gewenst.

Met vriendelijke groet,

Agnes Maassen

Door: Agnes Maassen

No Comments Yet

Comments are closed