Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Notice: Only variables should be passed by reference in /www/wp-content/themes/thevoux-wp/admin/ot-loader.php on line 329 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-content/themes/thevoux-wp/inc/woocommerce.php on line 130 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 De stelling: “Alleen de ‘rijken’ zouden vermogensbelasting moeten betalen” – De Aanslag

De stelling: “Alleen de ‘rijken’ zouden vermogensbelasting moeten betalen”

Bij het thema ‘Robin Hood: Fair Taxation’ hoort een pittige stelling. Deze keer luidt de stelling dan ook als volgt:

Alleen de ‘rijken’ zouden vermogensbelasting moeten betalen

 Lees hieronder wat een aantal studenten Fiscaal Recht en Fiscale Economie hierover te zeggen hebben!

Bas van Niekerk, Masterstudent Fiscale Economie 

BasVrijwel iedereen zal een mening hebben over bovenstaande stelling. De één baseert zijn mening op gevoel, de ander benadert de stelling met academische kennis.
De algemene tendens onder academici is dat de toevoeging van een vermogensbelasting een belastingsysteem optimaler kan maken.  Zo laten Nobelprijswinnaars(!) als Diamond en Mirrlees zien dat de toevoeging van een vermogensbelasting aan het belastingsysteem de economische schade van herverdelende belastingheffing minimaliseert. Oftewel, met belasting over een inkomen dat wordt behaald uit vermogen kan effectief een deel van de verstorende arbeidsbelasting worden vermeden. Excuses voor de omweg, maar om te bepalen of vermogensbelasting voor de rijken moet gelden, diende eerst te worden bepaald dat een vermogensbelasting an sich verstandig is.

Een vermogensbelasting kan – mits goed geïmplementeerd en uitgevoerd – bijdragen aan een optimaal belastingsysteem. De huidige Nederlandse vermogensbelasting is echter zo’n gedrocht, dat deze eerder als sadistisch en sadomasochistisch gezien kan worden. De vrijstellingen van box 3 werken belastingarbitrage in de hand (onder meer box shopping) en het fictieve rendement op vermogen zorgt voor box-3 subjecten die hogere risico’s nemen dan bij een belasting over het werkelijke vermogen. Het vermogen draagt het volledige risico en de overheid draagt een verwaarloosbaar risico. De huidige box 3 zou dermate op de schop moeten dat al het inkomen uit al het vermogen belast wordt. Echter, met zo’n uitspraak haal je het Binnenhof nooit. Zeker niet als wij een vermogensbelasting hebben waarbij de rijken al bijna alles betalen: de rijkste 10% van Nederland betaalt maar liefst 90% van de belasting op vermogen. Het lijkt daarom eerder een populistische maatregel welke stemvee moet opleveren, dan dat het daadwerkelijk herverdeling van vermogens tracht te bewerkstelligen.
Zodoende, op dit moment betalen de rijken reeds de vermogensbelasting, welke voor geen meter functioneert. Laat Den Haag eerst box 3 aanpassen, dan spreken we daarna wel over wie de rekening gepresenteerd krijgt!

Celine Steinkamp, Bachelor 1 Fiscaal Recht

CelineMensen die rijk zijn, zijn dit niet voor niks. Zij hebben of hard gewerkt, een goed zakelijk plan bedacht of geluk gehad door de loterij te winnen. Moeten deze mensen dan ‘gestraft’ worden door het moeten betalen van vermogensbelasting? Voorstanders zullen natuurlijk ja zeggen, het zou namelijk een nivellerende werking hebben waardoor het gat tussen de vermogens kleiner wordt. Zelf ben ik echter een tegenstander van dit idee. Mensen met een vermogen hebben dit opgebouwd en hebben hier dus tijd en energie ingestoken. Volgens mij zou je hard werken moeten belonen en niet demotiveren door er een sanctie op te leggen. Daarom wil ik graag met de volgende quote afsluiten: ‘Hard work pays off’.

Petter Creemers, Bachelor 2 Fiscaal Recht

PetterOnzin. Ons belastinggeld wordt mede gebruikt voor verscheidene voorzieningen waar we allemaal gebruik van maken. Zouden daar dan alleen mensen met veel centjes voor moeten betalen? Nee, dat is oneerlijk! De gebruikers moeten betalen en dat zijn wij allemaal. Daarnaast zal het nooit mogelijk zijn al onze uitgaven te dekken met alleen de belastinginkomsten van de rijken. Dit soort stellingen komt vooral voort uit afgunst of jaloezie van de middenklasse terwijl juist zij het meest kunnen profiteren van ons huidige belastingstelsel. Armen en rijken zijn vaak al degenen die relatief het meeste belasting betalen. Armen, omdat zij vaak werkloos zijn en daardoor bijvoorbeeld op minder aftrekposten recht hebben. Door rijken wordt er procentueel meer belasting betaalt, immers hoe meer inkomsten in de derde schijf des te hoger de gemiddelde belastingdruk. We kunnen dus stellen dat de middenklasse, die al het meest geniet van ons systeem ten laste van de armen en de rijken (Director’s Law), ambieert dat de elite nog meer gaat betalen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Daan Jongebloed, Bachelor 1 Fiscaal Recht

DaanIk ben het oneens met de stelling dat alleen ‘rijken’ vermogensbelasting moeten betalen. In het huidige systeem worden erg kleine spaarders al ontzien door het heffingsvrije vermogen van €25,000. Als een veel grotere groep spaarders niets zal bijdragen aan de belastinginkomsten in box 3, zal de belastingdienst voor de grote spaarders de belastingen sterk moeten verhogen om de inkomsten op peil te houden. Het lijkt mij zeer onredelijk om juist nu, met de lage rentes de belastingen op vermogen te verhogen, ongeacht van de grootte van dit vermogen. Ook spaarders met een groot vermogen halen lang niet altijd het fictieve rendement dat gehanteerd wordt door de Belastingdienst.

Naar mijn mening kan de Belastingdienst beter overstappen op een belasting gebaseerd op daadwerkelijk behaald rendement, in plaats van het fictieve rendement. In dat geval zullen ‘rijken’, indien ze een hoger rendement behalen, ook meer vermogensbelasting betalen. Daarnaast zullen kleine spaarders met een lage rente op hun spaargeld minder gaan betalen, totdat de rentes weer zullen stijgen.

Robert Kastelein, Bachelor 2 Fiscaal Recht

RobertLaatst hoorde ik iemand in de trein aan zijn reispartner vragen hoe hij zich zou voelen als hij miljonair was. ‘Rijk,’ klonk het goed doordachte antwoord. Voor mij een mooi aanknopingspunt omtrent dit vraagstuk: wat is ‘rijk’ eigenlijk? In principe betalen alle ‘rijken’ in Nederland al vermogensbelasting, mits verondersteld wordt dat iemand ‘rijk’ is indien hij meer dan €25.000 (en samen met een partner meer dan €50.000) op zijn rekening heeft staan. Nu mijn visie hierop. Stel, de overheid onderzoekt hoe via vermogensbelasting meer geld in de schatkist kan komen, aan de hand van twee zeer uiteenlopende scenario’s. Het eerste is om het heffingsvrije vermogen te laten vervallen, waardoor iedereen over elke euro van zijn vermogen wordt belast. Waarschijnlijk en niet geheel onterecht zullen veel mensen, en met name de ‘minder rijken’, het gevoel krijgen ‘gepakt’ te zijn. Om eventuele volksopstanden te voorkomen schrapt de overheid dit scenario en bekijkt het volgende. Dit zou dan zijn om de ‘rijken’ nog meer vermogensbelasting te laten betalen. Wellicht vinden velen dit rechtvaardig. Onlangs verscheen immers het bericht in de krant dat de acht rijkste mannen ter wereld, met onder meer Bill Gates en Mark Zuckerberg, net zoveel vermogen bezitten als de 3,6 miljard armste mensen op aarde(!). Niet dat de verhoudingen in Nederland dermate scheef zijn, maar ook ons land kent een steenrijke elite. Een ‘rechtvaardige’ mogelijkheid zou hierbij kunnen zijn om louter miljonairs te belasten in box 3, en dan het liefst tegen een vet percentage. Men kan het geld de schatkist al in horen rollen. Maar ik zou mij eerlijk gezegd als miljonair ‘gepakt’ voelen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405
No Comments Yet

Comments are closed

Contact
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam
(T) 010- 408 14 69
(E) aanslag@christiaanse-taxateur.nl


Sponsors
banner 280 x 60 banner 280 x 60