De Stelling: ‘Er moet accijns worden geheven op fastfood’


Stefan Micevic.JPGStefan Micevic (Masterstudent Fiscale Economie):

Uit onderzoek is gebleken dat in 2016 bijna 50% van de Nederlandse bevolking te zwaar was (in de categorie 18 jaar en ouder). Ik denk dat heffing van accijns op fastfood een van DE adequate maatregelen kan zijn voor de problematiek van overgewicht. Wel dienen bepaalde termen te worden afgebakend. Zo moet duidelijk zijn wat precies onder ‘fastfood’ wordt verstaan. Bedoelt men daar dan ook een romig stuk oude Franse kaas mee? Dat heeft ook een behoorlijk natriumgehalte en bevat veel vet. Bovendien denk ik dat er ook andere manieren zijn om de volksgezondheid te verbeteren. Denk daarbij aan het belang van lichaamsbeweging en het stimuleren van sport door de overheid. Verder denk ik dat een maatregel als het verbieden van snoepautomaten op scholen een goed idee is. Voorts kan worden ingesteld dat reclame-uitingen van fastfoodketens een soortgelijk onderschrift dienen te hebben als tabaksproducten, om de consumptie daarvan te ontmoedigen.

Lennart ReijnierseLennart Reijnierse (Bachelor 3 student Fiscaal Recht):
In eerste instantie dienen accijnzen geld op te leveren voor de overheid, daarna komt pas het ontmoedigen van bepaalde gedragingen. We kennen al accijns op tabaksproducten en alcohol. Het is dan duidelijk dat we producten met zulke negatieve effecten duurder moeten maken, om het gebruik te ontmoedigen. Fastfood ligt wel wat gevoeliger. Overmatig consumeren van fastfood is niet alleen schadelijk voor de persoon zelf, maar ook erg schadelijk voor de economie. Vooral het zorgstelsel wordt hard getroffen door een grote hoeveelheid mensen met overgewicht en andere klachten die verband houden met overmatige fastfoodconsumptie. Ik begrijp het dan ook goed dat er stemmen zijn om accijns op fastfood in te gaan voeren. Als je dan toch wilt dat mensen beter gaan eten, want dat is uiteindelijk wat je wilt bereiken, dan zou ik eerder gaan kijken naar mogelijkheden om gezond voedsel toegankelijker te maken. Doorgaans is gezond eten best duur. Ik geloof dat de fastfoodconsumptie het grootst is onder de bevolkingsgroep met de laagste inkomens. Het is goedkoop en de nadelen lijken, op korte termijn, niet op te wegen tegen de voordelen.

Jurgen BalkaranJürgen Balkaran (Bachelor 2 student Fiscaal Recht)
Overgewicht is een van de grootste maatschappelijke problemen in de huidige samenleving. Een ‘vettaks’ of ‘snacktax’ zou ervoor moeten zorgen dat dit probleem afneemt door de consumptie van fastfood extra te belasten. Een accijns op fastfood zou er inderdaad voor zorgen dat mensen minder snel geneigd zijn om ongezond eten te kopen. Als mensen gezonder eten wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner en dat zal leiden tot minder kosten in de gezondheidszorg.

Toch denk ik dat een accijns op fastfood als enige maatregel niet zal helpen om gezondheidsproblemen te verkleinen. De overheid zal ook moeten investeren in bijvoorbeeld mensen die willen afvallen. Dit zou vorm kunnen krijgen in een fiscale faciliteit in de inkomstenbelasting die aftrek verleent van de kosten die iemand maakt voor een afslankprogramma.

Wat misschien nog beter zou zijn, is om naast een accijns op ongezonde producten, de gezonde producten minder zwaar te belasten. Mensen ervaren gezonde producten vaak als te duur en zijn dan snel geneigd om naar de McDonald’s te gaan voor een euroknaller. Daarnaast kan het helpen om op bepaalde plaatsen, zoals scholen, de verkoop van ongezonde producten te verbieden. Dit betekent natuurlijk niet direct dat er minder ongezond wordt geconsumeerd door scholieren, maar het kan wel een kleine stap in die richting zijn.

Dus een accijns op fastfood als enige maatregel zal onvoldoende zijn. De overheid kan naar mijn mening beter een combinatie van zulke maatregelen invoeren om daadwerkelijk het beoogde effect te bereiken.

Jasper BonsmaJasper Bonsma (Bachelor 2 IBA)
Naar mijn mening zou het goed zijn als er accijns zou worden geheven op fastfood. Fastfood is natuurlijk lekker en als je haast hebt, is het ideaal om even snel tussendoor wat te halen en weer door te gaan. Mensen kiezen dan vaak voor de ongezonde fastfood in plaats van een salade of andere gezonde maaltijden. Accijns moet er echter voor zorgen dat mensen vaker zullen gaan kiezen voor de gezonde optie. Net als met sigaretten en alcohol, moet er zeker ook op fastfood accijns worden geheven, want hierin zitten veel schadelijke stoffen voor het lichaam. Dit kan zo nu en dan natuurlijk geen kwaad, maar mensen moeten wel ontmoedigd worden om dit vaak te doen. Dit zal zorgen dat mensen ook minder snel in eetbuien veel fastfood gaan eten en tevens zal dit op de lange termijn leiden tot minder ziektekosten van mensen die door slechte voeding in het ziekenhuis liggen.

Vincent VermeerVincent Vermeer (Student Commerciële Economie)
Zouden er accijns op fastfood moeten worden geheven? Jazeker, er worden immers ook accijnzen geheven op andere vervuilende of ongezonde zaken, zoals brandstof en sigaretten. De ongezonde snacks (met een hoog vetpercentage) vallen mijn inziens ook in de categorie sigaretten en brandstof, omdat zij een direct gevaar vormen voor de volksgezondheid. Meerdere studies en onderzoeken kunnen dit beamen. Hieruit blijkt namelijk dat (ernstig) overgewicht, wat vaak gepaard gaat met een ongezonde levensstijl en dus snacken, op de lange termijn kan zorgen voor (chronische) ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten snacks de stof MSG, welke een verslavend effect heeft. De vergelijking met de stof nicotine is dan ook snel gemaakt. Alle drie de producten zijn een onnodige bedreiging voor de volksgezondheid en dus is de heffing van accijns een logisch antwoord daarop. Door de prijzen van fastfood bewust te verhogen, zal de koopkracht voor het product afnemen. Hierdoor zal men dus minder snacken en kan een gedragsverandering teweeg worden gebracht, wat voor een betere volksgezondheid kan zorgen.

No Comments Yet

Comments are closed