Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Notice: Only variables should be passed by reference in /www/wp-content/themes/thevoux-wp/admin/ot-loader.php on line 329 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-content/themes/thevoux-wp/inc/woocommerce.php on line 130 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 De tien… belangrijke ontwikkelingen binnen ‘Virtual Fiscality’ – De Aanslag

De tien… belangrijke ontwikkelingen binnen ‘Virtual Fiscality’

Inmiddels is het tijd voor de tien… belangrijke ontwikkelingen binnen het thema: ‘Virtual Fiscality!’

  1. De toekomst van cryptomunten (door de ogen van de wetenschap)

Op sommige plekken (online, maar ook offline) kan tegenwoordig betaald worden met behulp van cryptomunten. Is er een toekomst voor dit soort valuta? Het blockchainlab van de TU Delft is bezig met een blockchaintechnologie waarbij twee rechtsgeldige handtekeningen de transactie onweerlegbaar maken. ING publiceerde vorige maand een analyserapport over de digitale valuta en beschrijft de problemen die ontstaan rondom Bitcoin.

 

  1. Btw en crypto’s

Juridisch gezien is nog niet vastgelegd of cryptomunten geld zijn. Het Europese Hof van Jutitie heeft al wel bepaald dat bitcoins traditionele valuta zijn voor de Europese btw-richtlijn. Dat wil zeggen: de cryptomunten dienen geen ander doel dan het verrichten van betalingen. Over cryptotransacties hoeft dus geen btw te worden afgedragen.

 

  1. Box 3

Bij het doen van de belastingaangifte ben je tegenwoordig verplicht om in box 3 je vermogen aan virtuele betaalmiddelen aan te geven onder ‘overige bezittingen’. Dit roept vragen op: hoe achterhaalt de Belastingdienst of iemand in het bezit is van crypto’s? Over hun trucjes willen ze over het algemeen weinig kwijt, maar ze kijken onder andere of iemand in het bezit is van een cryptowallet. Een ander vraagstuk is hoe er om moet worden gegaan met koerswisselingen: voor de aangifte van 2017 moet je de waarde op 1 januari doorgeven, maar door de hevig fluctuerende koers van cryptovaluta is hier veel discussie over.

 

  1. Box 1

Voor een kleine groep cryptohandelaars is er sprake van aangifte voor de inkomstenbelasting in box 1 omdat handelen in cryptovaluta gezien kan worden als bron van inkomsten. Uiteraard is ook dit reden tot discussie: wanneer gaat handel in cryptovaluta’s over van vermogensbeheer naar Box 1 inkomen? Volgens jurisprudentie blijkt dat er wordt gekeken naar voorkennis, deskundigheid, ervaring en relaties.

 

  1. Discussie over andere virtuele goederen

Er bestaan nog steeds vragen met betrekking tot het belasten van virtuele goederen die bijvoorbeeld in games gekocht worden: horen deze wel of niet tot je vermogen? Een account in een online game kan bijvoorbeeld veel waard worden. Transacties zijn vaak moeilijk traceerbaar en vaak is het lastig te controleren hoeveel virtueel vermogen iemand bezit. In de VS is de discussie al langere tijd bezig, er wordt gesproken van een zogenaamde ‘Virtual Tax’ op transacties (voltooid door middel van digitale valuta of andere vormen van ruil).

 

  1. Internet of things en robotisering

Er komen steeds betere technologische toepassingen die de productiviteit binnen bedrijven verhogen. Veel onderzoeksbureaus voorspellen omzetgroei door technologische toepassingen en vermogensaanwas. Wellicht zien we in de toekomst hierdoor een verschuiving in ons belastingsysteem, robots dragen immers geen belastingen en premies af, waardoor je zou kunnen denken aan een wederkomst van de vermogensbelasting tegenover een verlaging van de inkomstenbelasting.

 

  1. Digitale overheid

De overheid biedt steeds meer diensten online aan: de opkomst van het DigiD speelt hierbij een grote rol. We zien dat de overheid zich steeds verder ontwikkelt op het gebied van technologie, de zogenaamde “digitale overheid”. De belastingaangifte verloopt tegenwoordig al online en is voor een groot deel zelfs al van tevoren ingevuld.

 

  1. Internationale btw

De digitalisering bevordert internationaal handelsverkeer. Tot nu toe werd er geen btw berekend aan ondernemers uit andere landen, hier gaat verandering in komen. De belastingdienst van iedere EU-lidstaat moet straks een deel van de belastingen van andere lidstaten innen. Dit systeem is volledig gebaseerd op het vertrouwen dat landen eerlijk de onderling geïnde btw overdragen aan elkaar. Het systeem dient om handel te bevorderen door simpele regelgeving en om fraude te verminderen.

 

  1. Digitale economieën

Door de Europese Commissie wordt gepleit voor een gemeenschappelijk belastingsysteem voor digitale economieën. Nu betalen bedrijven alleen belasting in het land waar ze gevestigd zijn, ook als ze digitaal economisch actief zijn in andere lidstaten. Google en Facebook zijn veelgenoemde voorbeelden. Er wordt gesproken over één heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting en winsten mogen niet langer doorgeschoven worden naar een land met een lager belastingtarief. Lidstaten van de Europese Unie mogen overigens nog wel de hoogte van de tarieven zelf bepalen.

 

  1. Onevenwichtigheid in de vennootschapsbelasting tussen digitale en traditionele bedrijfsmodellen

Op 21 september 2017 publiceerde de Europese Commissie een rapport waarin staat dat digitale economieën met binnenlandse bedrijfsmodellen in de EU te maken hebben met een gemiddeld effectief belastingtarief van 8,5%. Voor digitale bedrijfsmodellen op de internationale EU-markt is dit 10,1%. Daar staat tegenover dat traditionele binnenlandse bedrijfsmodellen in de EU met een gemiddeld effectief belastingtarief van 20,9% worden geconfronteerd. Voor traditionele internationale bedrijfsmodellen is dit 23,2%. Zou het mogelijk zijn om hier meer evenwicht aan te brengen zonder dat innovatie te veel wordt ontmoedigd?

Tot zover de belangrijkste onderwerpen rondom het thema ‘Virtual Fiscality’! Genoeg redenen tot discussie, vinden wij.

Door: Ruby Doeleman

Bronnen:

https://think.ing.com/uploads/reports/Why_Bitcoin_to_become_niche_asset_151217_OWEN_17.pdf

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=170305&pageIndex=0&doclang=en&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=604646

https://www.drv.nl/belastingadvies/artikelen/de-fiscale-behandeling-van-de-bitcoin-en-andere-cryptovaluta/?utm_source=linkedin&utm_medium=post&utm_campaign=belastingadvies

https://www.drv.nl/belastingadvies/artikelen/de-fiscale-behandeling-van-de-bitcoin-en-andere-cryptovaluta/?utm_source=linkedin&utm_medium=post&utm_campaign=belastingadvies

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52017DC0547&from=EN

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405
No Comments Yet

Comments are closed

Contact
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam
(T) 010- 408 14 69
(E) aanslag@christiaanse-taxateur.nl


Sponsors
banner 280 x 60 banner 280 x 60