De Tien… fiscale hoogte- en dieptepunten van het afgelopen studiejaar  

Terwijl de meesten de studieboeken al aan de kant hebben geschoven en nu volop kunnen genieten van een koud drankje in de zon, zijn er ook nog genoeg studenten die het met een warme koffie in de UB moeten doen om de laatste studiepunten van het jaar binnen te halen. De Aanslagcommissie heeft ook niet stilgezeten en als resultaat hiervan de tien fiscale hoogte- en dieptepunten van het afgelopen studiejaar op een rijtje gezet. Fijn om te lezen op het strand, maar ook om te gebruiken tijdens de studiepauze.

 

  1. Digitale aangifte

Net zoals De Aanslag heeft ook de Belastingdienst voor de digitale weg gekozen. Men kon aangifte doen via de software, die al langer in gebruik was, maar ook via een app op de smartphone. De Belastingdienst heeft sinds dit jaar namelijk voor iedereen een persoonlijke pagina, waarbij de aangifte vooraf is ingevuld en nog slechts nagekeken dient te worden door de belastingplichtige. De app werd maar liefst 44.000 keer gebruikt en ruim 100.000 Nederlanders maakten gebruik van de persoonlijke pagina. Door de populariteit en nieuwsgierigheid van velen, kregen maar liefst 166.000 mensen de melding om het nog een keer te proberen, om overbelasting van de website te voorkomen. Hier kan dan ook wat verbeterd worden met het oog op volgend jaar.

 

  1. Digitale communicatie: een vloek of zegen?

Belastingadviseurs wijzen erop dat de digitale communicatie met de Belastingdienst wat te snel is verplicht, waardoor problemen kunnen ontstaan. Staatssecretaris Wiebes heeft bekend gemaakt dat er zestig miljoen euro bespaard wordt door de papieren brieven te veranderen in digitale post. Echter heeft het Register Belastingadviseurs hier wat kanttekeningen bij, met name op het gebied van veiligheidsrisico’s. Eén op de zes Nederlanders heeft namelijk moeite met het internet en moet hulp zoeken bij anderen. Daarnaast is op dit moment nog maar tien procent van de vijftien miljoen elektronische berichtboxen daadwerkelijk gepersonaliseerd. Dit betekent dat negentig procent van de belastingplichtigen in Nederland geen notificatie via de mail krijgt dat er een nieuw bericht is in de inbox van de Belastingdienst. Hierbij lopen zij dus het risico om berichten te laat te ontvangen om hier nog wat mee te kunnen doen. Dit personaliseren dient dan ook snel te worden gedaan door alle belastingplichtigen.

 

  1. De fiscale verzamelwet 2015

Het fiscale wereldje zit ook niet stil en regelmatig worden er wijzigingen doorgevoerd, zo ook in de Fiscale verzamelwet. Het betreft de verstrekking van een onbelaste lening aan de werknemer. Als de werkgever namelijk een onbelaste lening verstrekt aan een werknemer met een hoog inkomen, zal hij daar op lange termijn meer voordeel van hebben. Dit komt met name door de eigenwoningrenteaftrek in de inkomstenbelasting, die sinds 2014 stapsgewijs wordt opgebouwd. Onze staatssecretaris van Financiën vindt dit dan ook ongewenst, waardoor de nihilwaardering voor het rentevoordeel van de eigenwoninglening per 2016 komt te vervallen. Een grote verandering voor de toekomst dus.

 

  1. Hogere belasting op tabak

Terwijl het kabinet nog bezig is met de puzzel op te lossen van de belastingherziening, heeft het WHO het sein afgegeven dat zij graag een verhoging zien van de belasting op tabak. De organisatie adviseert om de belasting naar vijfenzeventig procent van de verkoopprijs te verhogen. Volgens het WHO wordt de instrumentele functie van belastingen dan ook onvoldoende benut om mensen te ontmoedigen om te beginnen met roken of men te laten stoppen. Echter heeft Nederland hier toch wel rekening mee gehouden de afgelopen jaren, want in negen jaar is deze belasting met zesenzestig procent gestegen. De Nederlandse overheid denkt dus naast de centen ook aan de gezondheid!

 

  1. Falende controlesystemen

Ook in het gratis krantje dat men in het openbaar vervoer kan krijgen, staan interessante belastingzaken. Zo meldden zij dat een ambtenaar van de Belastingdienst zomaar 19,5 miljoen euro weg heeft kunnen sluizen vorig jaar. Dit is aan het licht gekomen door onderzoek van de FIOD. De belastingfraudeur zette een teruggave van 19,5 miljoen in het systeem en keurde dit zelf goed, terwijl zijn collega op vakantie was. Ambtenaren van de fiscus controleren elkaar normaalgesproken, maar door de vakantie kon hij dit omzeilen. Ook de commissie die controle dient te doen over zodanig grote bedragen, zag deze transactie helaas over het hoofd en is hier nog steeds ontdaan over. Controle over controle doen dus…

 

  1. Griekenland

Uiteraard besparen wij jullie een artikel over Griekenland, maar om deze crisis niet in de Tien te vermelden, vonden wij iets te kort door de bocht. Dat er sprake is van chaos en Griekenland bankroet is zonder geld van de ECB, hoeven wij niet nogmaals te herhalen, maar de belastingzaken van de Hellenen wel. Waar het Romeinse Rijk zo glorieerden met hun orde en handhaving, zo is het op dit moment helemaal uit de hand gelopen. Niet alleen wordt er veel aan creatief boekhouden gedaan, de overheid is ook nog eens zeer passief met het innen van belasting. Momenteel staat er nog voor zo’n zestig miljard euro open aan niet geïnde belastingen, waarvan ontduiking en wanbetaling de oorzaak is. Er lopen hier al verschillende rechtszaken over, maar hier zit maar weinig vaart in en met de bedragen die zo binnengehaald kunnen worden, wordt niets gedaan. Wordt het nog een lange weg of zal Europa nu ‘Oxi’ zeggen?

 

  1. Professionele sporters

Veel tennissers verhuizen naar het meest gunstige belastingklimaat om hun miljoenen veilig te stellen, maar sommigen worden toch betrapt op belastingontduiking. Neem één van de beste voetballers ter wereld: Lionel Messi. Deze topscoorder van FC Barcelona heeft maar liefst een bedrag van vijfendertig miljoen euro openstaan bij de fiscus. Binnenkort moet Messi dan ook voor de rechter verschijnen, wat voor hem een schot voor open doel zal zijn.

 

  1. Crowdfunding

Op dit moment voor velen dé methode om dingen voor elkaar te krijgen, maar hoe zit het met de belasting bij deze financieringsmethode? Er is namelijk geen bank nodig voor investeringen, maar deze worden direct verkregen van de betreffende investeerder. Het verstrekken van en lening als particulier echter is wel belast in de inkomstenbelasting en dient men dan ook in box drie op te geven. Als ondernemer is er geen probleem met de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, want dan is er sprake van een vordering. De eventuele rente die men dan ontvangt, is winst en daar betaalt de ondernemer dan weer belasting over. De Belastingdienst houdt de crowdfunders dan ook in de gaten.

 

  1. Hybride

Autofanaten en natuurliefhebbers opgelet: een hybride auto valt niet langer meer onder de lagere bijtelling. In 2015 is de bijtelling van een volledig elektrische auto nog wel vier procent en verder verschillen de tarieven op basis van de CO2-uitstoot, maar er komt een Autobrief 2.0, waarin Wiebes het systeem zal versimpelen door twee tarieven te handhaven. Volledig elektrisch rijden heeft een bijtelling van zeven procent en alle overige auto’s (diesel, benzine en hybride) vallen onder het twintig procent tarief. Daarnaast blijft de vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto’s wel in stand, maar deze komt al half te vervallen voor de hybrideauto per 2016. Nog even genieten dus van de hybridebak en anders op naar het ‘ouderwetse’ dieseltje of het moderne elektrisch rijden.

 

  1. R.F.V. Christiaanse-Taxateur

Wat moeten de fiscalisten in Rotterdam toch zonder deze studievereniging? Jaarlijks een gratis wettenbundel, geweldige borrels en als je actief lid bent, een fantastisch actievenweekend! Vergeet vooral niet de Fiscale Bedrijvendag, de studiereis en de vele uitjes die de CT organiseert. Het was een mooi studiejaar met natuurlijk een grote verandering voor De Aanslag: de website. We hopen dan ook dat onze trouwe lezers ondanks deze verandering toch nog vaak een kijkje nemen en dat de website een mooi duurzaam geheel zal blijven waar men nog vele jaren plezier van heeft!

Alvast een hele fijne zomervakantie en/of nog heel veel succes met het behalen van de laatste studiepunten, we zien jullie volgend studiejaar graag weer terug!

 

Door: Linda Wisse

No Comments Yet

Comments are closed