De Tien…grootste namen in de Panama Papers

Even stond de fiscale wereld op zijn kop toen de documenten uit de interne administratie van het advieskantoor Mossack Fonseca onthuld werden, ook wel bekend als de Panama Papers. Dit juridisch advieskantoor is gespecialiseerd in het opzetten van vennootschappen voor klanten in landen die hun vermogen zo min mogelijk  belasten: de belastingparadijzen. Het openbaar maken van deze documenten heeft tot doel om inzicht te geven wat deze offshorebedrijven voor mogelijkheden hebben en om de discussie te starten over de nadelen van deze belastingontwijkingspraktijken. Lees hieronder de opmerkelijkste namen die onthuld zijn in de Panama Papers.

  1. FIFA

Ook in de Panama Papers werd de FIFA genoemd, wat in de mediahectiek van de afgelopen maanden wellicht geen hele grote schok was voor hen. Echter betreft het deze keer Juan Pedro Damiani, het lid van de ethische commissie van de FIFA. Hij zou zaken hebben gedaan met drie personen die vervolgd worden in het FIFA-corruptieschandaal. Damiani was werkzaam met zijn advocatenkantoor als tussenpersoon voor zeven offshorebedrijven van Eugenio Figueredo, de voormalig vicevoorzitter van de FIFA. In mei 2015 werd de ex-vicevoorzitter gearresteerd op verdenking van misleiding en witwassen. Juist omdat Damiani namens de Wereldvoetbalbond corruptie moet bestrijden, is hij opgestapt en is de ethische commissie een juridisch onderzoek gestart om dit soort situaties te kunnen voorkomen in de toekomst.

  1. De koning van de doelpunten: Lionel Messi

Niemand minder dan de Europese voetballer van het jaar, Lionel Messi, wordt ook genoemd in de Panama Papers. Zijn naam wordt gelinkt aan Mega Star Enterprises Inc., welke volgens de wereldvoetballer een inactieve vennootschap is. Hij beweert dan ook dat dit bedrijf nooit rekeningen of fondsen namens hem heeft geopend, maar dat de inkomsten uit portretrechten zijn aangegeven bij de fiscus. Dit was dan ook de reden dat Messi heeft besloten om naar de rechter te stappen, omdat zijn naam volgens hem onterecht genoemd wordt in het belastingschandaal.

  1. De premier doet mee: Sigmundur David Gunnlaugsson

Niet alleen de snelle sporters weten hun weg wel te vinden in de jungle van de belastingen, maar ook de premier van IJsland, Sigmundur David Gunnlaugsson, weet hier wel raad mee. Zijn echtgenote zou via een offshorebedrijf obligaties in bezit hebben van de drie grootmachten in de bankensector van IJsland. Door deze constructie had de premier hoogst waarschijnlijk een persoonlijk belang in de overeenkomst die in 2008 werd gesloten met de schuldeisers nadat de banken waren omgevallen. Na deze bekendmaking werd er een motie van wantrouwen ingediend door het parlement. De politieke druk werd te groot, waarna de IJslandse premier zijn ontslag indiende.

  1. Geld wegtoveren: Emma Watson

Actrice Emma Watson, ook wel bekend als de tovenares Hermelien Griffel in Harry Potter, heeft de spreuk van de offshorebedrijven kunnen gebruiken. Ze schijnt via Mossack Fonseca een offshorebedrijf te hebben opgezet. Haar woordvoerder verdedigt de actrice echter door te beweren dat het bedrijf is opgezet om haar veiligheid te waarborgen en niet om voordeel te krijgen op het gebied van belastingen. Men geeft de ambassadrice voor de Verenigde Naties dan ook het voordeel van de twijfel.

  1. De Amsterdamse Zuidas

Nederland kan nu wel het brievenbusparadijs genoemd worden: uit het onderzoek van de Panama Papers komen de Nederlandse brievenbusfirma’s namelijk ook naar voren. Torneo & Traffic Sports Marketing en TyC International hebben in totaal meer dan 160 miljoen dollar betaald aan sportmarketingbedrijven die televisierechten verhandelen van wedstrijden in de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League door middel van nepcontracten. Deze contracten rechtvaardigen de geldstromen, waardoor deze illegale praktijken gelegaliseerd worden. Nederland zou dus een spil geweest zijn in deze illegale betalingen en steekpenningen aan hoge FIFA-mensen. Betekent dit het begin van het einde van de Nederlandse brievenbusmaatschappijen?

  1. Offshore sjeiks

De president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Khalifa bin Zayed, heeft zeker dertig bedrijven op de Maagdeneilanden en is één van de rijkste mensen ter wereld. Hij gebruikt deze offshorebedrijven voor zijn vastgoed in Londen, welke samen een waarde hebben van 1,7 miljard dolllar. Ook de Saoedische koning Salman heeft de weg via de Maagdeneilanden gevonden en gebruikt een offshorebedrijf op deze prachtige eilanden voor zijn hypotheken van zijn luxe woningen in Londen, welke in totaal 34 miljoen dollar waard zijn. Het is nu wel duidelijk waar het echte geld te vinden is!

  1. Van Panama Papers naar een Brexit: David Cameron

In alle hectiek van de zogenoemde ‘Brexit’ blijkt uit de documenten dat de vader van de Britse premier David Cameron een belangrijke sleutelrol had bij de oprichting van een investeringsfonds in Panama. Dit fonds was ongeveer 20 miljoen dollar waard, waarover de reeds overleden vader van de Britse premier geen belasting hoefde te betalen. Cameron heeft nog lang volgehouden dat hij over de overgenomen trust netjes belasting heeft betaald, maar kwam hierop later terug om toch toe te geven dat hij voordeel heeft ervaren van de belastingpraktijken van zijn vader.

  1. Geen Global Shift, maar een Tax Shift voor Li Peng?

Ook China wordt genoemd in de Panama Papers: de dochter van de voormalig Chinese premier Li Peng had contacten met het juridische advieskantoor. Samen met haar echtgenoot zou zij een stichting hebben opgericht in Liechtenstein, welke een offshorebedrijf op de Maagdeneilanden in bezit zou hebben. Om deze praktijken nog meer te verbloemen, had Li Peng zelfs haar naam laten aanpassen in haar paspoort. Ondanks deze bekendmaking bleef het opmerkelijk stil vanuit China of is dit een geval voor de doofpot?

  1. Sponsoren: Clarence Seedorf

Seedorf zijn voormalige motorraceteam sloot een sponsorcontract af van €600.000 met de Italiaanse juweliersketen Morellato in 2005. Dit contract werd vervolgens meerdere keren verkocht via de Britse Maagdeneilanden en steeg in waarde naar drie miljoen euro. Echter kreeg het motorraceteam hier slechts zes ton van te zien. Waar de rest van de geldwaarde van het contract is gebleven, is nog onbekend, maar de woordvoerder van Seedorf beweert dat de voetballer niets te maken heeft met deze praktijken. Seedorf zou zijn eigen geld hebben geïnvesteerd en hier zelfs verlies op hebben gemaakt, waarbij hij niet betrokken zou zijn met deze illegale deal.

  1. Met de trend mee: Rattan Chadha

De oprichter van de internationale modeketen Mexx doet ook met de trend van belastingontwijking mee: in 2001 duikt zijn naam voor het eerst op in de Panama Papers als directeur van een offshorebedrijf op de Bahama’s. In 2006 neemt hij dit bedrijf over via zijn houdstermaatschappij KRC Capital en wordt Klaas van Lookeren Campagne bestuurder. Wanneer zij in 2010 uit de vennootschap stappen, ontvangen zij (belastingvrij) ruim 11,7 miljoen dollar. Tegelijkertijd doet Chadha zijn belang in een joint venture met de Indiase hotelketen Oberoi van de hand voor nog eens 45 miljoen dollar. Deze transactie is terug te vinden in de jaarverslagen, waardoor het bewijs zwart op wit staat.

Door: Linda Wisse

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>