Sollicitatietips: do’s and don’ts!

1. Oriëntatie

Zonder goede oriëntatie kun je geen goede keuzes maken en is het niet mogelijk je optimaal voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Bedenk wat voor een functie je wilt gaan uitoefenen, denk hierbij aan; welke carrièrestap je wilt maken, welke wensen je graag vervuld wilt zien en bij welk bedrijf je graag zou willen werken.

 

2. Wees vindbaar.

Social media en het vinden van een baan gaan goed samen. Althans, wanneer je je social mediakanalen op de goede manier inzet. Via netwerksites als LinkedIn, Facebook en Twitter kun je op een laagdrempelige manier contact zoeken met mensen die je aan het werk kunnen helpen. Andersom zoeken recruiters deze sites ook af naar goede kandidaten voor vacatures die ze hebben openstaan. Zorg dus dat je actief en vindbaar bent online. Duik je op als je in zoekmachines gezocht wordt? En zo ja, wat komt er naar boven?

 

3. Doe je huiswerk.

Het is belangrijk om te weten wat het bedrijf allemaal doet en wat daarvan jou precies aanspreekt. Door middel van een bedrijfsbezoek en contact met medewerkers krijg je allerlei informatie toegereikt die zeer handig is voor je sollicitatiegesprek. Wanneer je voldoende weet, kun je met volle overtuiging overbrengen waarom jij in het bedrijf past en waarom een functie voor jou geschikt is.

 

4. Probeer zoveel mogelijk aan je CV te werken.

Een goed CV; daar begint het vinden van een geschikte baan mee! Zorg voor een CV dat up-to-date is en is aangepast aan de vacature waarop je reageert. Formuleer bondig en helder, leg de nadruk op relevante werkervaringen en opleidingen. Je CV zegt veel over jezelf. Vrijwilligerswerk geeft aan dat je maatschappelijk betrokken bent. Een bestuursfunctie weerspiegelt verantwoordelijkheid, besluitvaardigheid en leidinggevende kwaliteiten. En studeren in het buitenland laat zien dat je zelfstandig bent, grenzen durft te verleggen en beschikt over zelfkennis. Durf ook je CV aan iemand anders te laten zien voor wat kritische feedback.

 

5. Sollicitatiebrief.

Als je CV interessant genoeg is pakt de recruiter je sollicitatiebrief erbij. Een recruiter zal vluchtig, maar aandachtig je brief lezen. Zorg dan ook dat je brief gemakkelijk leest, pakkend is en je jezelf goed verkoopt. Daar waar je in een CV enkele korte zinnen en steekwoorden gebruikt, kun je in een sollicitatiebrief belangrijke zaken nog eens uitgebreid toelichten. Vertellende wijs laat je zien wie je bent, wat je kunt en waarom jij het talent bent dat de werkgever zoekt. Je kunt je karakter laten spreken en er een persoonlijke noot aan geven. Probeer je goede eigenschappen te benadrukken met ervaringen die je hebt opgedaan, maar overdrijf vooral niet.

 

6. Dress to impress.

Kleding is een belangrijk onderdeel van je presentatie en je eerste indruk. Een net wat te diep uitgesneden decolleté met te hoge pumps is leuk, maar kan ervoor zorgen dat de focus niet gericht is op de kwaliteiten waar het om gaat. Kies kleding die uitstraalt wat jij over jezelf wilt vertellen en past binnen de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Beslis niet op de dag zelf wat je aantrekt voor het sollicitatiegesprek, maar kies de dag voor het sollicitatiegesprek wat je aan gaat trekken en leg dit klaar. Als de paniek dan toeslaat op het laatste moment, hoef je jezelf niet toe te staan om te twijfelen over je kleding. Je zult zelfbewuster, zelfverzekerder en professioneler overkomen.

 

7. Bereid je voor op het sollicitatiegesprek.

De meeste vragen die tijdens een sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden zijn voorspelbaar. (Wat zijn je goede eigenschappen? Vertel eens wat over jezelf? Waar zie je jezelf over tien jaar? Wat verwacht je tijdens je stageperiode bij ons?) Echter kan het beantwoorden van de meest simpele vragen een hele opgave zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Een voorafgaande voorbereiding op de vragen die gesteld kunnen worden verhelpt enig gestotter en een glazige blik uit je ogen.

 

8. Zorg voor een goede houding tijdens het gesprek.

Het belangrijkste is om jezelf te zijn, maar ook om rustig en positief te blijven. Je kunt interesse tonen door vragen te stellen en aantekeningen te maken. Een recruiter kijkt tijdens het gesprek voornamelijk of er een bepaalde ´match´ is tussen jou en de cultuur van het bedrijf. Laat je tijdens een sollicitatiegesprek niet in een hoekje duwen. Natuurlijk ben je blij dat men bereid is kennis met jou te maken. Aan de andere kant blijf je natuurlijk uniek. Wees je dus bewust van je eigenwaarde.

 

9. Terugkoppeling na het gesprek.

Na het sollicitatiegesprek breekt het wachten aan op een reactie. Alhoewel een sollicitant na het sollicitatiegesprek weinig kan doen dan wachten kan je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten. Bel na enkele dagen om te vragen wat de status van je sollicitatie is of schrijf een bedankbrief. Zo blijf je bij het vervolg van de selectieprocedure goed op het netvlies van de recruiter.

 

10. Laat je niet kisten als je wordt afgewezen

Wij moeten u tot onze spijt meedelen dat u om bovengenoemde redenen helaas niet tot de kandidaten behoort, die voor een sollicitatiegesprek zijn uitgenodigd.’

Vrijwel iedere afwijzingsbrief bevat een dergelijke passage, en zulke woorden iedere keer opnieuw te moeten lezen, kan op een gegeven moment als een trap na voelen. Een afgewezen sollicitatie kan je motivatie om door te gaan met zoeken enorm ondermijnen. Laat dat niet gebeuren: de enige manier om een baan te krijgen is door te blijven zoeken. Dat geldt zelfs als je sollicitatie wordt geaccepteerd: wellicht is de functie toch niet helemaal wat je dacht dat het was.

 

Door: Cindy Steentjes & Mehdi el Manouzi

 

Dit betreft een artikel uit Aanslag 4 – 2013/2014.

No Comments Yet

Comments are closed