Eerstejaars aan het woord

De eerstejaars zijn de toekomst! In dit artikel hebben we een aantal vragen voorgelegd aan eerstejaars studenten Fiscale Economie. Aan het woord komen Ellen van den Heuvel, Marc van Zelst, Eva Voordouw, Delano Liakathoesein en Sabrina Sahdew. Veel leesplezier!

 

Vraag 1: Waarom heb je voor de studie Fiscale Economie gekozen?

Ellen: Het duurde bij mij best lang voordat ik eruit was wat ik wilde doen. Ik heb naar allerlei verschillende studies gekeken. Toen ik op de open dag van de Erasmus Universiteit was – om langs te gaan bij een voorlichting over de internationale bachelor Communicatie en Media – zag ik een foldertje liggen van Fiscale Economie. In dit foldertje stonden o.a. de vakken en deze spraken me heel erg aan. Ik ben zelf namelijk iemand die het veel leuker vindt om met rekenen en logica bezig te zijn, dan hele teksten te lezen.

Marc: Op de middelbare school en daarbuiten betrapte ik mezelf erop dat ik het leuk vond om te lezen over fiscale onderwerpen. Een opleiding waarin de fiscaliteit terug kwam, leek mij daarom een logische keuze. Toen ik deze studie ontdekte en erachter kwam dat het eigenlijk Bedrijfseconomie is, maar dan met fiscale vakken in het tweede en derde jaar, was ik verkocht.

Eva: Ik heb me voor meerdere studies opgegeven vorig jaar. Fiscale Economie was mijn laatste keuze. Verbazingwekkend genoeg gaf een student op een meeloopdag bij University College mij een heel ander beeld over de studie. Uiteindelijk leek Fiscale Economie me toch het leukst!

Delano: Ik heb voor deze studie gekozen, omdat mij altijd verteld werd dat je er veel geld mee kan verdienen. Ik twijfelde eerst wel tussen Fiscale Economie en Fiscaal Recht, maar mijn interesses liggen toch meer bij Fiscale Economie.

Sabrina: Mijn keuze heb ik pas in het examenjaar gemaakt. Ik had mij daarvoor vooral verdiept in kunstacademies. Ik besefte dat die richting een erg onzekere toekomst zou hebben voor mij. Toen ik een keer weer terug dacht aan de derde klas, herinnerde ik mij dat we bij economie een moeilijke opdracht moesten doen over de belastingboxen. Ik had het als enige van de klas goed gemaakt. Vervolgens mocht ik het uitleggen en ik kreeg daarna veel positieve reacties; o.a. dat ik daar iets mee moest gaan doen. Dat heb ik toen niet serieus genomen maar het is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen…

Vraag 2: Houd je je bezig met de fiscaliteit?

Ellen: Nee, eigenlijk niet of nauwelijks. Ik denk wel dat het voor mijn studie eigenlijk beter is dit wel te doen.

Marc: Ik lees zo nu en dan de krant. Als daarin een artikel staat over de fiscaliteit lees ik dat, maar vooralsnog ben ik in de praktijk nog niet heel veel bezig met de fiscaliteit.

Eva: Om eerlijk te zijn, eigenlijk helemaal niet. Daar moet ik eigenlijk wel eens aan gaan beginnen. In het eerste jaar krijgen we natuurlijk geen fiscale vakken, dus ik ben er nog weinig mee bezig. Ik denk wel dat het belangrijk is om je met ontwikkelingen binnen de fiscaliteit bezig te houden.

Delano: Ik ben niet dagelijks bezig met de fiscaliteit, maar als ik een interessante titel zie, lees ik het artikel wel. Ik denk ook dat het belangrijk is om je bezig te houden met de fiscaliteit, want de regels blijven veranderen!

Sabrina: Om eerlijk te zijn, ben ik er op dit moment niet actief mee bezig. Ik ben nog op zoek naar de ware ik en wat ik nou precies wil.

Vraag 3: Waar zie je jezelf over 10 jaar?

Ellen: Over 10 jaar hoop ik mijn bachelor te hebben gedaan en eventueel ook een master op zak te hebben. Het lijkt me erg leuk om iets te doen met accountancy.

Marc: Ik hoop, waarschijnlijk net als ieder ander op deze studie, ergens als belastingadviseur op een goede positie bij een groot bedrijf te zitten. Mocht dat niet zo zijn en ik kom bij een kleiner bedrijf terecht waar ik het naar mijn zin heb, is dat ook goed.

Eva: Over tien jaar heb ik een baan. Op dit moment denk ik het liefste als belastingadviseur bij een kantoor, maar bij de overheid lijkt me ook leuk!

Delano: Over 10 jaar hoop ik mijn eigen belastingadvieskantoor te hebben. Daarnaast denk ik dat ik ook nog iets anders wil gaan doen, maar wat weet ik nog niet!

Sabrina: Het liefst geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland!

Vraag 4: Met betrekking tot het thema: ben je bang dat er door digitalisering geen banen overblijven?

Ellen: Nee, ik denk dat wij mensen nog redelijk terughoudend zijn met digitalisering en zulk soort zaken, omdat we er toch niet 100% op kunnen vertrouwen. Er zullen altijd nog mensen nodig zijn om bepaalde systemen te controleren of zelf taken te vervullen die niet digitaal af te handelen zijn.

Marc: Persoonlijk denk ik dat mensen van onze generatie niet bang hoeven te zijn voor de digitalisering. Vrijwel allemaal zijn wij van jongs af aan opgegroeid met telefoons en computers. Hierdoor zijn onze kennis en vaardigheden in de digitale omgeving over het algemeen omvangrijker dan bijvoorbeeld die van onze ouders. Door deze kennis en vaardigheden kunnen we de digitalisering als hulpmiddel gebruiken. Mochten er meer banen verdwijnen door de digitalisering dan zullen er waarschijnlijk weer banen bijkomen in de IT en de beveiliging daarvan. Wat mij betreft is er geen reden tot zorg.

Eva: Ik denk dat in ons werkveld niet enorm veel banen gaan verdwijnen door digitalisering. Ik ben er in elk geval niet bang voor. Misschien zal het werk inhoudelijk wel veranderen, maar zeker adviseren op kantoren is echt mensenwerk en ik denk niet dat robots dat snel over zullen gaan nemen.

Delano: Ik denk zeker dat er door digitalisering veel banen zullen verdwijnen, maar niet in ons werkveld. Ook vind ik dat je zo slim mogelijk gebruik moet maken van de digitalisering om het in je voordeel te laten werken, of je het nou wil of niet, het gaat toch wel gebeuren.

Sabrina: Ik geloof zeker dat er door digitalisering minder werkgelegenheid is, maar niet dat er helemaal geen banen meer overblijven. Een bekende uitspraak gaat als volgt, ‘Er zijn 2 dingen in het leven zeker: de dood en belastingen’. Dus dat zal ook met de werkgelegenheid met betrekking tot belastingen zijn. 

Zoals te lezen is, zijn deze eerstejaars klaar voor de rest van hun studie en zijn ze niet bang voor de toekomst!

No Comments Yet

Comments are closed