Exchange interview met Amy

Denk jij erover om volgend jaar op exchange te gaan of ben jij benieuwd hoe het er tijdens zo’n exchange periode aan toegaat? Hou dan de komende weken De Aanslag in de gaten!

We beginnen met Amy die op exchange is geweest naar Canada:

Wie ben jij en waar zit je op dit moment?

Mijn naam is Amy Lin, ik ben derdejaars studente Fiscaal Recht maar momenteel studeer ik vier maanden in Canada aan de Carleton University in Ottawa.  

Wat heb je moeten doen om daar te komen?

Door voorlichtingsdagen van de ESL over studeren in het buitenland was ik helemaal enthousiast geworden, daarom besloot ik om mezelf aan te melden. De partneruniversiteiten hebben elk jaar maar een x aantal plekken voor exchange studenten dus de ESL kiest op basis van een (engelse) motivatiebrief en je cv of jij naar jouw gewenste universiteit mag gaan. Daarnaast moet je voor de meeste buitenlandse universiteiten een engelse taaltoets afleggen om je niveau te bepalen. Hoe hoog je score moet zijn om aan de universiteit te studeren verschilt heel erg per land.

Hoe heb jij je er op voorbereid?

Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden voordat je vertrekt. Denk bijvoorbeeld aan: visums, verzekeringen, internationaal rijbewijs etc. Ik had het geluk dat ik werd ingeloot voor een kamer op de campus. Ik hoefde dus niet veel zoekwerk te verrichten naar een kamer in de stad. Van mede-exchange studenten hoorde ik dat het knap lastig kan zijn om een kamer te vinden ook omdat je nog in Nederland bent en de kamer niet kan bezichtigen. Er zijn echter wel veel sites/facebook pagina’s waar je terecht kunt om een kamer te vinden.

Wat zijn typische verschillen/overeenkomsten met de Erasmus Universiteit?

De manier van college geven komt vrijwel overeen met de EUR. Wel probeert de professor hier meer interactie te hebben met de studenten, je krijgt ook een cijfer voor je participatie, dat maakt dan weer deel uit van je eindcijfer voor het vak. Daarnaast zijn tentamens niet net zo belangrijk als wij gewend zijn in Nederland. De essays en assignments die je moet schrijven tellen vaak veel meer mee voor je eindcijfer.

Als je wel eens films hebt gekeken over het ‘Amerikaanse college’ leven. Het is niet nep. Het bestaat. Ook in Canada. Zodra je de campus oprijdt zie je een groot football field, waar de ‘Ravens’ (Carleton’s football team aka Carleton’s trots) elke week traint en wedstrijden speelt met cheerleaders!

Het kan aardig koud worden in Canada, (-18°C in november) de universiteit heeft daarom een tunnelsysteem gebouwd onder de campus. In de winter hoef je dus nooit naar buiten, maar kun je via de tunnels bij elk gebouw komen.

Krijg je te maken met fiscaliteit?

Helaas geeft de rechtenfaculteit hier geen vak dat met Canadese belastingen te maken heeft.

Hoe is het leven daar naast de studie?

Als exchange student probeer je zoveel mogelijk te zien en te doen in de korte tijd die je hebt. Dat betekende voor mij dat ik bijna elk weekend wel naar een andere stad ging of een dagtripje had gepland. Daarnaast is er ook een speciale vereniging voor exchange studenten die elke week een borrel organiseert. Je verveelt je in ieder geval nooit! Het uitgaansleven is iets minder spectaculair dan in Nederland, maar dat maakt het niet minder leuk. Het indrinken begint vroeg, omdat de clubs om twee uur ‘s nachts al dicht gaan.

Wat mis je het meest aan Nederland?

Kaas! Ik mis kaas heel erg. Familie en vrienden natuurlijk ook…

Wat is je mooiste herinnering tot nu toe van je exchange periode?

Het is lastig om één specifieke herinnering te noemen, alle tripjes die ik heb gemaakt staan namelijk allemaal hoog op het lijstje en ook de mensen die je hier leert kennen, maken je exchange een hele leuke ervaring. Om toch maar een herinnering te noemen die mij wel lang bij zal blijven, is het vieren van Thanksgiving bij een Canadees gezin. Dit gezin neemt elk jaar internationale studenten mee naar huis om samen deze feestdag te vieren met hun hele familie. Ik voelde me op een gegeven moment zelfs een beetje ‘part of the family’ worden. Tijdens deze dag merkte ik echt hoe gastvrij Canadezen kunnen zijn.

Wat is jouw advies voor studenten die ook op exchange willen?

Als je op exchange gaat, probeer van alle dingen te genieten. Ga veel op reis, ga erop uit met mensen die je daar leert kennen. Keep an open mind! En probeer van tevoren ook veel te sparen.

 

Naamloos

No Comments Yet

Comments are closed