Exchange interview met Philip

Wie ben jij en waar zit je op dit moment?

Ik ben Philip Janus, 22 jaar en momenteel studerende aan de Western Sydney University in Parramatta (een suburb van Sydney) voor een half jaar. Aan de Erasmus studeer ik fiscale economie en het mr.drs.-programma en dit uitwisselingsprogramma maakt deel uit van mijn bachelor Rechtsgeleerdheid. Ik ben half juli in Parramatta, Sydney, aangekomen en kom in januari weer terug naar Rotterdam. Inmiddels ben ik al klaar met studeren hier, aangezien ik mijn laatste tentamen half november heb gemaakt. Ik heb dit semester drie keuzevakken gevolgd, tezamen goed voor 15 ECTS.

 

WhatsApp Image 2018-12-20 at 09.39.31-2

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat heb je moeten doen om daar te komen?

Als derdejaars student heb je de mogelijkheid om op uitwisseling te gaan. Ik kon me zowel via ESL (rechtsgeleerdheid) als via ESE (bedrijfseconomie) aanmelden. In de poule van ESL is er schijnbaar minder concurrentie dan bij ESE, en zo werd ik – ondanks het feit dat mijn cijfers ‘slechts’ gemiddeld zijn – geaccepteerd voor een van mijn drie keuzes. Het is en blijft wel een selectieprocedure, waarbij je dus drie locaties moet/kunt kiezen en daarvoor een motivatiebrief schrijft (soms moet deze in het Engels). Bovendien dien je je CV en cijferlijst aan te leveren. Al deze documenten wegen mee in de beslissing of jij wel of niet een van je gewenste locaties toegewezen krijgt. Alles wordt duidelijk verteld tijdens de informatiesessie.

 

Hoe heb jij je er op voorbereid?

Gelukkig was de partneruniversiteit in Australië erg duidelijk in de communicatie. Alles werd via de mail gecommuniceerd en stap voor stap uiteengezet. Zo werd ook de mogelijkheid geboden om een kamer op de campus (student village) te reserveren. Ik twijfelde tijdelijk of ik op zoek moest gaan naar een kamer in Sydney centrum in plaats van op de campus, maar gemakshalve heb ik besloten dat niet te doen. Ik heb destijds gekozen voor een kamer in een 5-persoonsappartement, waarna ik eigenlijk alleen maar mijn bankgegevens moest aanleveren om een kamer te reserveren.

Dat was echter slechts een schijntje van alles wat je moet regelen voor je vertrekt. Niet alleen je huisvesting en opleiding, maar ook je financiën, gezondheid en verplichtingen in Nederland spelen een belangrijke rol. In de maanden voor mijn vertrek heb ik aan veel verschillende dingen moeten denken. Natuurlijk moet je paspoort lang genoeg geldig zijn, moet je genoeg geld hebben om de trip te bekostigen, moet je je aanmelden voor een visa en (in mijn geval) een overseas health cover. Daarnaast moet je al je lopende zaken in Nederland afronden en goed achterlaten. Begin er vooral op tijd mee!

 

Wat zijn typische verschillen/overeenkomsten met de Erasmus Universiteit?

De mentaliteit en manier van studeren is erg anders dan zoals ik het gewend was vanuit Rotterdam. Het gaat in een lager tempo, het is kleinschaliger, minder hiërarchisch en bovenal relaxter / minder streng. De Erasmus kent een veel strakkere planning en als student weet je hier op de Western Sydney University minder goed waar je aantoe bent, omdat de course guide iets minder duidelijk is en bijvoorbeeld de tentamendatum pas een maand van te voren bekendgemaakt wordt. De colleges zijn hier in beginsel niet verplicht, noch de tutorials, al kan dat per vak verschillen en raden vrijwel alle professoren het sterk aan om tenminste 80% van de tutorials bij te wonen (mede omdat het missen van sommige tutorials ten koste van je cijfer kan gaan). Op deze universiteit is het erg merkbaar dat studenten pas in de latere studiefase veel zelfstandig werk moeten verrichten. Het eerste jaar focust veel op groepswerk en presentaties (waar je minder mee in aanraking komt als je vakken van een hoger level kiest). Zelf had ik erg weinig college-uren, omdat ik daar mijn vakken op heb uitgekozen (om in staat te zijn zoveel mogelijk te reizen). De meeste studenten om mij heen hadden drie dagen in de week les, zo’n 3 tot 4 uur per dag. De werkdruk ligt bovendien niet zo hoog als in Rotterdam; het is niet nodig om elke dag thuis aan de studie te zitten. Western Sydney University is veel groter dan de Erasmus Universiteit, maar de WSU is verdeeld over 9 campussen. Sterker nog, de Parramatta Campus is op haar beurt nog verdeeld over twee locaties (south campus en city campus), welke beide niet erg groot zijn. De studenten van de andere campussen (gelegen in andere suburbs van Sydney) leer je niet kennen.

Wat betreft de cijfers en toetsen: er wordt veel gewerkt met opdrachten en minder met eindtentamens (bovendien geen herkansingsmogelijkheid). De cijferschaal is enigszins vergelijkbaar (in procenten) – al wordt het hier uiteindelijk vertaald naar High Distinction etc.

Overeenkomsten zijn te vinden in de diversiteit en het multiculti-imago van beide universiteiten. Al overtreft de Western Sydney University de Erasmus ook in dit aspect.

 

Krijg je te maken met fiscaliteit?

Op de universiteit niet. Ik volg geen fiscale vakken, omdat dat hier nauwelijks wordt aangeboden en niet in mijn rooster paste. Ik moet mijn fiscale kennis dus up-to-date houden door met mijn CT-vrienden in contact te blijven!

 

Hoe is het leven daar naast de studie?

Time of my life! In mijn geval is er weinig studie en dus veel tijd om te reizen, uit te gaan, Sydney te ontdekken enzovoort. Hoewel de Student Village niet geweldig is om in te wonen, leer je wel in je eerste weken gelijk veel andere exchange-studenten kennen. Ik heb een leuke groep om me heen (vooral Europeanen maar ook een aantal uit andere continenten) en met dat groepje van zo’n tien studenten doe ik vrijwel alles. Het uitgaansleven is best goed: er is veel keus en je kunt elke dag van de week de stad in. Aangezien we zoals gezegd weinig op de uni aanwezig hoefden te zijn, gingen we meestal meerdere keren per week uit. De beste uitgaanslocaties zijn denk ik toch wel Home the Venue en Ivy.

Veel reizen was vanaf het begin mijn insteek, dus ik heb dan ook geprobeerd dit zoveel mogelijk te doen. Dat is aardig gelukt; van de 6 maanden dat ik buiten NL ben, ben ik zo’n 2,5-3 maanden niet in de student village geweest. In Australië heb ik vrijwel heel de oostkust van Cairns naar Melbourne gezien, een paar dingen landinwaarts (nog vrij dicht bij de kust), Tasmanië en ook Red Centre (met onder meer de Uluru Rock). Daarnaast ben ik ruim drie weken in Nieuw-Zeeland geweest en ga ik nog anderhalve week naar Azië. Op een exchange is altijd genoeg te doen, maar zeker Australië heeft natuurlijk veel te bieden.

 

Om af en toe toch wat tijd voor mezelf te hebben, probeer ik regelmatig te hardlopen langs de rivier in Parramatta. Maar als dat niet je ding is, niet getreurd: alles is mogelijk, van basketbal tot zwemmen en van tafeltennis tot cricket.

 

De cultuur verschilt niet ontzettend veel van de Nederlandse cultuur. Beide landen zijn Westers en dat is – zeker in de steden en langs de kust – goed merkbaar. Een persoonlijkheidsding dat mij vrij snel opviel, is dat vrijwel alle Australiërs uitermate vriendelijk zijn, iets dat in Nederland er nog wel eens bij inschiet…

Daarnaast kan je, naar mijn mening, in Nederland iets lekkerder eten; alhoewel ze hier wel erg internationaal georiënteerd zijn, is de bereiding vaak net wat minder. Het is wel de moeite waard, mits je geen vegetariër bent, om kangaroo te proberen.

 

Wat mis je het meest aan Nederland?

Eigenlijk niet zo veel. Na een tijdje krijg je toch wel zin in de simpele dingen die men in Nederland gewoon net iets anders (lees: beter) maakt, zoals melk, brood en kaas. (Gelukkig is Heineken wereldwijd bekend.)

 

Wat is je mooiste herinnering tot nu toe van je exchange periode?

Er zullen me ontzettend veel momenten bijblijven, maar de meest memorabele momenten zijn toch wel de dingen die ik heb kunnen zien tijdens mijn trips. De dingen die ik het meest indrukwekkend vond, zijn Whitsundays Island, Kings Canyon en de 12 Apostles tijdens zonsondergang.

Wat daarnaast heel gaaf is, is dat ik een bezoek heb gebracht aan een verre neef van mij die hier met zijn (Australische) gezin woont. Bovendien is mijn zus mij komen opzoeken en hebben we samen een stuk langs de oostkust gereisd.

Niet zozeer een herinnering, maar wel heel waardevol is de groep vrienden die ik hier heb gemaakt. Omdat je met elkaar in de student village woont en ook met elkaar de reisjes doet, zie je elkaar nagenoeg elke dag en leer je elkaar goed kennen. Ik denk zeker dat ik er vriendschappen aan over heb gehouden die langer stand zullen houden.

 

Wat is jouw advies voor studenten die ook op exchange willen?

Wees er op tijd bij met alles uitzoeken en verdiep je echt even in de beschikbare locaties zodat je de voor jou beste keuze maakt. Grote kans dat je het een geweldige ervaring vindt, waar je ook naartoe gaat, maar haal het maximale uit je semester abroad door te profiteren van de vrijheid die je krijgt. Dat gezegd hebbende raad ik iedereen aan om alleen vakken te kiezen die je echt interessant lijken, maar ook veel vrije tijd over te houden voor de leuke avonturen.

Belangrijkste tip (zeker als je naar een land als Australië gaat): zorg dat je goed gespaard hebt!

 

Als je nog wat leuks wilt vertellen wat nog niet aan bod is gekomen dan kan dat hier.
Het is dé locatie voor een topselfie met een kangaroo! 😉

WhatsApp Image 2018-12-20 at 09.39.30

No Comments Yet

Comments are closed