FIFA-fraude

World Cup of Fraud’, wordt het in de volksmond al genoemd. Ook de media kunnen er niet over uit. Welke fraude heeft de FIFA gepleegd?

 

Veertien FIFA-officials gearresteerd

 

Woensdag zijn veertien FIFA-officials gearresteerd in Zürich. Daar waren vertegenwoordigers van alle 209 bij FIFA aangesloten voetbalbonden aanwezig voor de presidentsverkiezing van FIFA. De arrestanten worden verdacht van afpersing, witwassen, belastingontduiking en samenzwering. Jaar na jaar, toernooi na toernooi fraudeerden zij.

 

De corruptie strekte zich uit van stemmen waar de world cup gehouden zou worden tot het verschaffen van TV-rechten. Zo is er smeergeld betaald om het WK in 2010 in Zuid-Afrika te laten plaatsvinden. Ook is in de FIFA-presidentsverkiezingen in 2011 smeergeld betaald en is er voor miljoenen aan belasting ontdoken.

 

De zaak waarin de FIFA-officials gearresteerd zijn loopt al vijf jaar. Oud-bestuurslid Chuck Blazer speelt een belangrijke rol in het boven tafel komen van de feiten. In ruil voor strafvermindering zou hij gesprekken met FIFA-officials hebben opgenomen. Sinds enige tijd is in de VS ook een wet van kracht die het mogelijk maakt voor de FBI om dubieus betalingsverkeer te onderzoeken. Hierdoor kwam de zaak in stroomversnelling.

 

Blatter ondanks schandalen herkozen

 

Ondanks de corruptieschandalen is voormalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter vrijdag herkozen. Hoewel de UEFA massaal op tegenstander Ali stemde, kon Blatter rekenen op stemmen uit Afrika en Azië. Dit komt mede doordat officials de geheimhouding van de stemming niet vertrouwen. Een aantal gaven aan te vrezen voor hun positie als ze af zouden wijken van het stemadvies van hun district.

 

De UEFA zei in een persconferentie dat ze bereid is uit de Wereldvoetbalbond te stappen, zolang Blatter aanblijft en corruptieschandalen zich blijven voordoen. Sepp Blatter zei hierover dat er geen revolutie bij FIFA nodig was. Wel wil hij de goede naam van FIFA herstellen en na zijn laatste termijn een robuuste FIFA achterlaten.

 

De jacht op Blatter lijkt ondanks zijn herverkiezing te zijn geopend. Voor openbaar aanklager Loretta Lynch is de kous nog niet af: “Laat duidelijk zijn dat dit pas het begin is van onze inzet, niet het einde.” Ook de FBI maakt verdere jacht op FIFA. “Als je aan ons land komt met je corrupte onderneming, word je daarvoor verantwoordelijk gehouden.” stelde FBI-directeur James Comey.

 

De gearresteerde FIFA-officials hangt een celstraf van twintig jaar boven het hoofd.

 

Door: Amarins Veringa

 

Bronnen:

www.volkskrant.nl

www.theguardian.com

www.metronieuws.nl

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed