Fiscaal Nieuws December

Voor studenten is december een drukke maand geweest: eerst blokken voor de tentamens om daarna kerst en oud & nieuw te kunnen vieren. Dan zijn er wel eens andere dingen die erbij inschieten, zoals het nieuws checken. Maar niet getreurd: hier lees je over het belangrijkste fiscale nieuws wat je allemaal hebt gemist in december!

 

Bizarre belastingen

Vanaf 15 december is er een nieuwe tentoonstelling bij het belasting- & douane museum te Rotterdam. Er worden 20 bizarre belastingen tentoongesteld, ieder vormgegeven in een eigen kleur, zodat er ‘instawaardige foto’s’ gemaakt kunnen worden. Een voorbeeld uit de collectie? De zogenoemde vrijgezellenbelasting: om te stimuleren dat vrijgezellen zo snel mogelijk gingen trouwen en kinderen zouden krijgen. Wie vrijgezel was, betaalde belasting. Helaas voor de vrijgezellen was er toen nog geen tinder uitgevonden… Deze belasting werd geheven onder de romeinse Keizer Augustus, maar ook onder dictator Mussolini. In 1841 en 1935 is ook in Nederland geprobeerd de belasting in te voeren, maar dit is beide keren niet gelukt.  

Andere bizarre belastingen die tentoongesteld worden, zijn onder andere baardbelasting, belasting op urinehandel en speelkaartenbelasting. De tentoonstelling is tot en met 17 maart te bezichtigen.

 

Billy de belastingontwijker

De winkel van de Billy boekenkasten wordt beschuldigd van belastingontwijking. Ikea-oprichter Kamprad bouwde via Nederland een constructie, volgens de Europese Commissie illegaal. In Zweden stond Ingvar Kamprad bekend als ‘belastingvluchteling’. Als zuinige man ergerde hij zich enorm aan de hoge belastingdruk en vertrok in 1973 naar Zwitserland. Pas 3 jaar geleden, na het overlijden van zijn vrouw, kwam hij als multimiljardair terug naar Zweden; hier betaalde hij ruim 640.000 euro over zijn jaarinkomen van 1,9 miljoen euro. Het haalde de Zweedse kranten: ‘Kamprad betaalt weer belasting in Zweden’. Waar hij persoonlijk vertrok naar Zwitserland, zo verhuisde hij Ikea naar Nederland. De bedrijfsstructuur is nog lastiger dan de Ikea handleidingen. Zo’n vijfendertig jaar geleden begon Kamprad met een franchisemodel en splitste hiermee winkels en merk. Wereldwijd staan de winkels voor het gebruik van het merk Ikea 3 procent van hun omzet af aan Delft, daar bevindt zich ‘Inter IKEA Systems BV’. Een groot deel van dit geld wordt onbelast doorgesluisd naar het buitenland en hier is niet iedereen het mee eens. In 2016 werd het rapport ‘Taaks Avoid’ gepubliceerd, om te laten zien dat niet alleen grote Amerikaanse bedrijven zoals Starbucks belasting ontwijken, maar ook Ikea. Volgens Ikea een rapport vol valse conclusies, maar toch werd er een onderzoek gestart: ‘Lidstaten mogen niet toestaan dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hun toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven.’ aldus de Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager. Er is geconstateerd dat Inter Ikea Systems BV twee keer gematst is door de Belastingdienst, waarmee Nederland illegale staatssteun zou hebben verleend.

 

Lagere btw op groenten en fruit

Zoals jullie allemaal inmiddels wel hebben vernomen is de lage btw van 6% verhoogd naar 9%. Voor de meeste Nederlanders sowieso niet fijn: boodschappen worden duurder. Foodwatch heeft specifiek commentaar over de groenten en fruit, want ook dat wordt natuurlijk duurder. Er is een petitie gestart waarin foodwatch de overheid oproept om de btw op groente en fruit volledig af te schaffen, deze is inmiddels al door meer dan 113.000 mensen ondertekend. Tot de teleurstelling van velen, gaat dit echter niet gebeuren. Het Kabinet heeft al laten weten niets te zien in deze btw-vrijstelling. Landen die deel uitmaken van de Europese Unie zijn bij het maken van hun wetgeving gebonden aan de wetten en richtlijnen van de Unie. Landen zijn in zekere zin vrij om hun eigen btw-tarieven vast te stellen, maar kunnen niet zelf bepalen wat op het lijstje ‘btw-laag’ of het lijstje ‘btw-hoog’ komt te staan. Staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, liet eerder al weten dat de categorie lastig af te bakenen is, omdat groenten en fruit in veel producten als ingrediënt zijn verwerkt.

 

Gele hesjes leiden tot extra belastingopbrengsten voor Frankrijk

Dit was niet te missen in het nieuws de afgelopen tijd: de gele hesjes in Frankrijk. Waar de demonstraties van de gele hesjes in principe tegen de hoge belastingen in Frankrijk waren, heeft het voor Frankrijk juist geleid tot hogere belastingopbrengsten. De minister van economische zaken heeft bekend gemaakt dat Google, Facebook, Amazon en Apple belasting moeten gaan betalen aan de Franse overheid. Frankrijk hoopt op deze manier 500 miljoen extra belasting binnen te halen. In Europa wordt er al langer nagedacht over een zogeheten ‘digitaks’. Binnen Europa lukt het echter nog niet om tot een overeenstemming te komen, omdat sommige landen bang zijn dat de belasting meer gaat kosten dan dat deze gaat opleveren. Zolang niet alle landen van de Europese Unie instemmen met de belasting, kan deze niet doorgevoerd worden. Frankrijk heeft de Europese Unie tot en met maart de tijd gegeven om met een gezamenlijk initiatief te komen, indien dit er niet komt zal Frankrijk zelf met terugwerkende kracht per 1 januari de digitaks invoeren. Veel landen uit de EU vinden dat deze belasting niet slechts op Europees niveau geregeld moet worden, maar op wereldniveau. De eventuele Europese regelgeving zou dan een tijdelijke oplossing zijn: op termijn willen ze wereldwijde regels zien vanuit de OESO, een samenwerkingsverband met 36 landen.

Toch zijn er ook nog andere belastingmaatregelen voortgekomen uit de demonstraties, waarmee Frankrijk wel belastingopbrengsten gaat mislopen. Zo heeft de Franse regering de ophoging van de brandstofaccijns, ook wel de ecotaks een half jaar uitgesteld,

 

Bitcoin

Het jaar 2018 was een zuur jaar voor de bitcoinbeleggers. Net als andere beleggers, betalen zij in box 3 vermogensbelasting over de cryptomunt. De peildatum van dit vermogen is op de eerste van januari en de bitcoinbelegger moet daarom in zijn aangifte inkomstenbelasting de waarde doorgeven die de cryptomunten op die datum vertegenwoordigen. Voor een munt waarvan de koers alle kanten uitschiet, kan dat spannend worden. In 2017 pakte het gunstig uit voor bitcoinbezitters. De munt was aan het begin van het jaar zo’n €900 waard en piekte dat jaar op een waarde van €16.700. Begin 2018 was de munt nog een goede €11.700 waard, maar is later het jaar alleen nog maar verder in waarde gedaald. De bitcoin is het nieuwe jaar ingegaan met een waarde van slechts €3200. Dit levert zowel in 2017 als 2018 een behoorlijk verschil op tussen de aangifte en de werkelijkheid. Nu hoor ik je denken, zouden vermogende bitcoinbezitters al hun crypto-munten netjes aangeven? Want hoe kan de Belastingdienst weten hoeveel van dit vermogen je bezit? Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt tegen RTL Z: ‘’Wij doen om strategische redenen geen mededeling over onze controlestrategie’’. Hoe en of de Belastingdienst hierop controleert is dus niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat als je wordt betrapt op fraude, je een boete kan krijgen die oploopt tot 300% van de belastingschuld.

 

Bronnen

https://nos.nl/artikel/2263739-wie-vrijgezel-was-moest-extra-belasting-betalen.html

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/de-meest-bizarre-belastingen-ooit-geheven/

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2018/12/wie-maakt-mij-belastingvrij-en-trouwt-met-mij

https://www.bdmuseum.nl/tentoonstellingen/bizarre-belastingen/

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/07/billy-de-belastingontwijker-a3059913

https://wnl.tv/2018/12/17/gele-hesjes-zorgen-voor-invoering-belasting-op-google-en-facebook/

https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/nieuwsberichten/80-nederlanders-wil-lagere-btw-op-groente-en-fruit-voor-gezondheid/

https://www.ad.nl/politiek/kabinet-houdt-vast-aan-hogere-btw-op-groente-en-fruit~a9909002/

https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4522256/zuur-voor-bitcoinbezitters-belastingdienst-peilt-waarde-op-1

No Comments Yet

Comments are closed