Fiscaliteit in perspectief

Meningen zijn er om te delen en dus is ook deze keer aan interessante niet-fiscalisten gevraagd wat zij denken bij het onderwerp fiscaliteit en onze studie. Verschillende studenten van een andere faculteit of studie hebben hun gedachten hierover uitgelaten.

 

debby

 

Naam:                                  Debby van Steenderen

Leeftijd:                              20 jaar

Studie:                                 Biomedische Wetenschappen

Plaats:                                  Leiden

Toekomstdroom:                Het medicijn tegen kanker uitvinden

 

Waar denk ik aan bij fiscaliteit? Ik zal eerst toegeven dat ik nogal een leek ben op dit gebied, aangezien mijn interessegebied best ver uit de richting ligt. Zelf studeer ik Biomedische Wetenschappen en tijdens mijn studiekeuze heb ik een economische studie als eerste van mijn lijstje geschrapt. Gevolg is dat ik me dus nooit heb verdiept in een begrip als fiscaliteit. Ik zal noemen wat het eerste in mij opkomt als ik aan de fiscaliteit denk: geld, belastingen, economie, wiskunde, belangrijk voor een goedlopende en bovendien eerlijke samenleving, ingewikkeld, iets waar ik vooral later als ik een vaste baan heb mee te maken zal hebben, de ingehouden loonbelasting van mijn bijbaantje die ik in mei terugkrijg en waar ik lekker van op vakantie kan, werknemers in hoge kantoorgebouwen, mannen in pakken en deftige schoenen, vrouwen in nette kokerrokken en chique opgestoken haar en tot slot mijn vriendinnetje die Fiscale Economie studeert.

 

 

Kirsten foto

Naam:                                  Kirsten Boerhorst

Leeftijd:                              22 jaar

Studie:                                 Farmaceutische wetenschappen (B3)

Plaats:                                  Amsterdam (Vrije Universiteit Amsterdam)

 

Fiscaal Recht lijkt mij een complexe studie waarbij je up to date moet zijn over de laatste ontwikkelingen op fiscaal gebied. Je moet kritisch zijn bij het toetsen van de wet, maar creativiteit helpt ook om te zien wat er niet in de wet staat. Het lijkt mij een pittige studie die veel zelfdiscipline vergt maar ook veelzijdig is. Bij een werkcollege bij Fiscaal Recht denk ik aan actieve discussies over jurisprudentie en welke perspectieven dit geeft voor de toekomst. Hoe zit het met de regelgeving? Wat kan er beter? Zijn de regels achterhaald? En wat is een eerlijke verdeling als het gaat om belastingen? Naast het recht denk ik dat er veel aandacht wordt besteed aan retoriek, debatteren en adviseren. Ook denk ik dat er intensief gekeken wordt naar de geschiedenis van het recht. Hiermee wordt duidelijk waarom de huidige regelgeving zo in elkaar zit. Met de kennis van het verleden kan geanticipeerd worden op de toekomstige regelgeving.

 

Naam:                                  Marc-Vincent Spanjersbergmarcvincent

Leeftijd:                              21 jaar

Studie:                                 Rechtsgeleerdheid (B2)

Plaats:                                  Rotterdam

 

Fiscalisten, het zijn net juristen alleen dan helemaal anders. Snelle jongens die in tijden van politieke campagnes aan hele andere dingen denken bij ‘minder, minder’. Geen gevoelige plaat, maar euro’s in het vizier. Dollars en – nu we toch bezig zijn – al die andere munteenheden, desnoods goudstaven of koffiebonen. ‘We run the world’. Nog even snel naar Blaak bellen voor wat maatwerk: laat de post maar hier komen, dan opereren we een eindje verder over het kanaal terwijl we ingesmeerd op een meer dan relaxed strand liggen. Kijkend naar het bonnetje is wat onder de streep staat, dat wat onder de streep staat. Nul wordt gerekend als belasting over de toegevoegde waarde; dat zijn ze. Een wereld zonder fiscalisten is als beschuit zonder boter onder de muisjes: het is te eten, maar bij een kleine hap valt de helft eraf.

 

No Comments Yet

Comments are closed