Fiscaliteit in perspectief

Ook in deze editie hebben we geprobeerd leuk en interessant niet-fiscalisten ons de maat te laten nemen. Lees hieronder wat studenten van andere faculteiten of studies vinden van onze studie en ons toekomstig beroep.

Johnny

 

Naam: Johnny Vogel

Leeftijd: 21 jaar

Studie: Future Planet Studies (Aardwetenschappen)

Plaats: Amsterdam

 

Over twee jaar gaat mijn zusje studeren. Het brave kind is al druk bezig met studiekeuze-advies inwinnen bij haar oudere broer. Ze wilt ‘iets’ met economie en iets met ‘rijk worden’ studeren. Op een gegeven moment vroeg ze me wat fiscale economie eigenlijk inhoudt. Ik vertelde mijn zusje dat fiscaal economen zich bezighouden met belastingen. De ene fiscalist gaat bij de belastingdienst berekenen hoe effectief de juiste hoeveelheid geld wordt binnengehaald door de overheid en de andere fiscalist houdt zich bezig met hoe bedrijven de belastingstructuren het beste kunnen omzeilen. Daarnaast, vertelde ik, heeft fiscaliteit ook veel te maken  met rechten, zeker als je de belasting wilt ontduiken moet je de mazen in de fiscale wetten weten.  Mijn zusje keek wat beteuterd totdat ik het startsalaris had opgezocht. Nu vraagt mij een aspirant-fiscalist om te omschrijven wat fiscaliteit inhoudt. Ik wil liever niet door de mand vallen als een onwetende belastingbetaler, maar helaas is het door de mand vallen onvermijdelijk. Bij fiscalisten denk ik aan mensen die worden opgeleid in een geheime wetenschap van complexiteiten, datasets, tegenstrijdige wetten en statistieken. Mensen die onder de radar opereren en toch iedere dag invloed uitoefenen op mijn leven. Ik reken ondertussen uit hoe lang een lavastroom van een bepaalde compositie erover doet om een dorpje te bereiken bij verschillende hellingshoeken. Het dorpje wordt binnen vijf minuten verzwolgen door de lava. Ik ben blij dat het niet mijn taak is om de kosten door te rekenen in de belastingen van de desbetreffende overheid. Bedankt fiscalisten!

 

 

Naam: Melchior HuijtsMelchior

Leeftijd: 21 jaar

Studie: Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

Plaats: Delft

 

Als technische Luchtvaart- en Ruimtevaart student houd ik me niet heel erg veel bezig met de fiscus. Ik vind het natuurlijk erg mooi als er van belastinggeld nieuwe JSF’s gekocht worden voor de luchtmacht als speeltje, maar buiten dit komt er erg weinig over de fiscus op mijn pad. Totdat dit jaar mijn huisgenootje Fiscale Economie ging studeren, naast haar studie Bouwkunde hier in Delft. De maquettes en posters heeft ze verruild voor boeken over statistiek, omzetbelasting, fiscaal ondernemingsrecht en andere onderwerpen die ik met een keuze na 6 VWO erg bewust van mijn boekenverzameling weg heb gehouden. Waar ze eerst nog zweverig moest zijn met raamkozijnontwerpen, gaat ze nu op in regeltjes en getallen, kleed ze zich ook zo nu en dan wat zakelijker en zit ze soms zuchtend aan de keukentafel te ploeteren op statistiek problemen. Zeker in de komende jaren zal ik er wel nog meer van mee gaan krijgen, maar ik hoop vooral dat ze later mijn technische start-up kan adviseren over welke bermuda-constructie ik zal moeten gebruiken, opdat er het minste geld aan de belastingstrijkstok blijft hangen.

 

 

Naam: Maud van Deldenmaud

Leeftijd: 19 jaar

Studie: Civiele Techniek

Plaats: Delft

 

Als arme, maar gelukkige, student werk ik aan mijn toekomst. Wie weet geeft mijn baan me later voldoening en verdien ik ooit veel geld. Voor rijk worden heb ik misschien niet de beste studie gekozen. Waarschijnlijk is de beste studie om welvarend te worden Fiscaal Recht. Ik heb moeite met het openen van mijn eigen bankaccount, gewoon uit angst wat ik aan zal treffen. Een fiscalist zal daar vast geen moeite mee hebben, die heeft namelijk al zijn geldzaken op orde. Daarnaast vergeet ik altijd mijn inloggegevens en begrijp niks van de ingewikkelde woorden die fiscalisten gebruiken. Doe mij maar Civiele Techniek. Lekker bouwen met beton en staal, berekeningen maken en natuurlijk prachtige constructies ontwerpen. Tijdens mijn tentamen klamp ik me vast aan mijn grafische rekenmachine en formuleblad. Ik ben maar al te blij dat ik niet die hele wettenbundel door moet ploeteren en dat ding ook nog mee moet zeulen. Daarnaast zitten er altijd duizenden bladwijzers in, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Nee, geeft mij maar mijn grafische rekenmachine die je zegt waar het op staat. Al die rompslomp van een fiscalist om constructies te verzinnen om zo min mogelijk belasting te betalen zou ik doodongelukkig van worden.

 

No Comments Yet

Comments are closed