Het fiscale nieuws van januari 2018

De eerste maand van 2018 is alweer voorbij. De jaarwisseling bracht vele interessante ontwikkelingen op het fiscale front. Benieuwd naar wat januari ons heeft gebracht? Lees het hieronder!

AOW-blunder
De fiscus had nog wat oliebollenrestjes tussen zijn oren, want hij was vergeten dat de AOW-leeftijd met ingang van 2018 is verhoogd naar 66 jaar. De Belastingdienst stuurde iedere persoon die in 1953 is geboren, en dus in 2018 65 jaar oud wordt of is geworden, een brief dat ze dit jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. De Belastingdienst heeft deze vergissing inmiddels hersteld en een excuusbrief naar bovengenoemden gestuurd.

Bitcoins en inkomstenbelasting (IB)
De waarde van Bitcoins en andere virtuele valuta moet in Nederland worden aangegeven in box 3 van de IB. Vorig jaar kwam in de aangifte IB naar voren dat de waarde van virtuele valuta onder ‘overige bezittingen’ wordt geschaard. Dit wordt anders wanneer er in Bitcoins wordt gehandeld, want dit wordt aangemerkt als inkomen in box 1 en dus moet de bitcoinhandelaar over de behaalde winst maximaal 51,95% IB betalen. Het is echter onduidelijk of het gaat om winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. Het niet in de aangifte betrekken van virtuele valuta kan worden aangemerkt als belastingontduiking.

Zwarte en grijze lijst van de EU
In december 2017 heeft de EU een lijst gepubliceerd met 17 landen die de EU aanmerkt als belastingparadijzen. Het doel van de EU met deze lijst is het afdwingen van maatregelen ter voorkoming van belastingontduiking. De EU heeft in januari echter acht namen van de zwarte lijst geschrapt: Panama, Barbados, Grenada, de Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Tunesië, Macau en Zuid-Korea. Deze landen zijn vervolgens op de grijze lijst geplaatst, voor landen die hebben toegezegd dat ze voor 1 januari 2019 zullen voldoen aan de eisen van de EU.

Innovatiebox
In Nederland worden ondernemers gestimuleerd om te innoveren door middel van de speciale innovatiebox in de vennootschapsbelasting. Het effectieve tarief in deze box is gestegen van 5% naar 7%. Innovatieve bedrijven kunnen door het gebruik van deze faciliteit de heffingsgrondslag versmallen door een gedeelte van de inkomsten uit – voor de innovatiebox in aanmerking komende – immateriële activa buiten beschouwing te laten.

Deliveroo
Je ziet Deliveroo bezorgers vaak fietsen door wind en regen en misschien heb je zelf weleens van hun diensten gebruik gemaakt. In januari staakten de bezorgers, want Deliveroo is van plan om volledig over te stappen op de inzet van zzp’ers. De bezorgers in loondienst krijgen geen contractverlenging meer en nieuwe bezorgers krijgen geen arbeidscontract. Deliveroo meent dat de bezorgers in het vrije model meer zullen verdienen en flexibeler inzetbaar zullen zijn. Er wordt voortaan niet meer per uur betaald, maar per bezorging. De gevolgen zijn dat bezorgers geen vakantietoeslag meer krijgen en er geen pensioen wordt opgebouwd. Bovendien stappen veel jonge mensen onverzekerd op de fiets. Om dit laatste probleem op te lossen heeft Deliveroo een collectieve aansprakelijkheidsverzekering geregeld.

 

Door: Emily Zheng

Bronnen

https://www.businessinsider.nl/blunder-belastingdienst-fiscus-vergeet-dat-de-aow-leeftijd-verhoogd/

http://www.jongbloed-fiscaaljuristen.nl/databank/inkomstenbelasting/box_3/bitcoin_en_belastingen/bitcoin_in_box_1/

https://www.rendement.nl/nieuws/id20683-bitcoins-behoren-gewoon-tot-box-3-vermogen.html

https://www.nextens.nl/ondernemen/de-innovatiebox/

https://www.rendement.nl/nieuws/id20683-bitcoins-behoren-gewoon-tot-box-3-vermogen.html

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/16/bezorgers-voelen-zich-helemaal-geen-zzper-a1588560

http://www.taxence.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/fiscaal-nieuws/eu-schrapt-acht-namen-van-zwarte-lijst.141973.lynkx

No Comments Yet

Comments are closed