Het fiscale nieuws van maart 2016

Terwijl iedereen druk bezig was met de zoektocht naar paaseitjes, heeft De Aanslagcommissie uiteraard niet stil gezeten. Wij hebben ons weer bezig gehouden met het fiscale nieuws van de afgelopen maand. De maand maart is voor de fiscaliteit een belangrijke maand. De deadline voor het opsturen van de aangifte inkomstenbelasting komt er namelijk weer aan.

 

Omstreden belastingdeal Beekse Bergen en gemeente Hilvarenbeek

De afgelopen jaren is de toeristenbelasting in de gemeente Hilvarenbeek flink gestegen. Daarnaast heeft de gemeente Hilvarenbeek dit jaar de ‘vermakelijkheidsbelasting’ geïntroduceerd. Libéma, de eigenaar van vakantie- en safaripark Beekse Bergen is voornemens om het park uit te breiden en hier tientallen miljoenen in te investeren. Wanneer het bedrijf echter tegen enorme belastingverzwaringen aanloopt, ontstaat het risico dat het bedrijf vertrekt. Hierom zijn de gemeente Hilvarenbeek en Libéma in overleg gegaan. Tot nu toe heeft dat geresulteerd in een overeenkomst voor 50 jaar, waarin is vastgesteld dat Libéma in eerste instantie maximaal €650.000 aan toeristen- en vermakelijkheidsbelasting hoeft te betalen. Na de uitbreiding van het park wordt dit verhoogd naar maximaal €1,1 miljoen. Door de overeenkomst zullen tot 2066 tariefsverhogingen en andere wijzigingen in de gemeentelijke heffingen niet op Libéma van toepassing zijn. Uiteraard is er vanuit de fiscaliteit veel kritiek op deze overeenkomst. Een dergelijke overeenkomst wordt geacht in strijd te zijn met de wet, namelijk de gemeentelijke verordening, en het gelijkheidsbeginsel. Er wordt verwacht dat een dergelijke overeenkomst voor de rechter geen stand zal houden.

 

Vastgoedman De Reijer cel in om belastingfraude met Rochdale-deal

Vastgoedondernemer Juriaan de Reijer is vrijdagmiddag veroordeeld tot een celstraf van twintig maanden waarvan acht voorwaardelijk. Volgens de Amsterdamse rechtbank maakte De Reijer zich schuldig aan belastingfraude en valsheid in geschrifte. Dit gebeurde rond een Amsterdamse vastgoedtransactie van zijn voormalig bedrijf Vondel Vastgoed Holding met woningcorporatie Rochdale.

Volgens de rechtbank heeft de vastgoedman afgerond €1.450.000 buitgemaakt. Dit incasseerde Vondel Vastgoed als omzetbelasting op de vastgoeddeal met Rochdale. Vervolgens verzweeg De Reijer voor de Belastingdienst dat hij over deze transactie btw had ontvangen van Rochdale.  Deze btw had De Reijer moeten afdragen aan de belatingdienst. Zelfs tijdens de controle van zijn boeken, deed hij alsof zijn neus bloedde. Volgens het OM heeft De Reijer met het ontvreemde belastinggeld de gaten in zijn wankelende vastgoedconcern gedicht.

 

Britse suikertaks dankzij tv-kok Jamie Oliver

Vanaf 2018 gaat het Verenigd koninkrijk frisdranken met meer dan 5 gram per 100 mililiter belasten. Boven de 8 gram stijgt de taks. Een blikje cola wordt bijvoorbeeld 10 cent duurder. Deze nieuwe suikertaks is de verdienste van Jamie Oliver. De beroemde 40-jarige Oliver voert campagne tegen de schadelijke effecten van frisdrank sinds hij voor de documentaire Sugar Rush, Mexico bezocht. Daar leidde de invoering van een suikertaks tot een daling van de frisdrankconsumptie met 12%. Hieronder zie je een filmpje van de blijheid van Oliver over de invoering.

 

ABN en ING op Duitse lijst met verdachte banken in belastingschandaal

ABN Amro en ING Staan op een lijst met banken die zich in Duitsland mogelijk schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude met dividend, het zogenoemd dividendstrippen. De Duitse fiscus zou hierdoor tussen 1999 en 2012 zo’n €12 miljard aan belasting zijn misgelopen.

 

Maar wat is nu precies dividendstrippen?

 

Illegaal dividendstrippen draait om aandelentransacties tussen drie beleggers rond de dag dat het dividend op een aandeel wordt uitgekeerd en de belasting daarop wordt afgedragen. Volgens de Duitse justitie bedienden meerdere banken zich van een truc waarbij ze de aandelen razendsnel aan elkaar doorverkochten waardoor het voor de fiscus onduidelijk werd wie op welk moment de rechtmatige eigenaar was van de stukken. Het gevolg hiervan is dat twee van de drie betrokken partijen met succes dividendbelasting konden terugvragen, terwijl de uitgevend instelling die slechts één keer had betaald.

 

Bedreiging concurrentiepositie Rotterdamse haven door vennootschapsbelasting

De concurrentiepositie van de Rotterdamse haven staat onder druk. Volgens president-directer Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam zijn de bedreigingen ‘urgent’. Een van de bedreigingen is de Europese verplichting dat Havenbedrijf Rotterdam vennootschapsbelasitng moet betalen. ‘We zijn niet tegen het betalen van belasting, maar wel als de havens van Antwerpen en Hamburg dat nog niet hoeven te doen’, aldus Castelein. Volgens hem is hierdoor geen sprake van een gelijk speelveld. Het betalen van vennootschapsbelasting, waarvan de haven tot nu toe is vrijgesteld gaat Havenbedrijf Rotterdam waarschijnlijk jaarlijks rond de €60 miljoen kosten. Castelein wees verder nog de bedreiging op staatssteun aan die andere havens zouden krijgen.

 

Belastingfraude

Vrijwel iedereen krijgt er weer mee te maken, de aangifte inkomstenbelasting voor het jaar 2015. Niet iedereen neemt het even nauw met de regels. Volgens Elsevier zijn er zo’n tienduizend particulieren die sjoemelen met hun belastingaangifte. Zo voeren zij onterecht aftrekposten op of verzwijgen bepaalde neveninkomsten.

 

Afschaffing VAR

ZZP’ers hebben altijd een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan moeten vragen bij de belastingdienst. Dat is vanaf dit jaar niet meer nodig. Per 1 mei 2016 wordt de VAR vervangen door modelcontracten. Deze bieden zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer meer duidelijkheid en zekerheid. Een modelcontract is dusdanig opgesteld, dat er geen sprake is van loondienst. Hierdoor hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden. De opdrachtnemer is in dit geval ook niet verzekerd voor de weknemersverzekeringen. Indien er geen twijfel over bestaat dat een zzp’er niet in loondienst werkt, is een modelcontract niet nodig. In gevallen waarover er wel twijfel zou kunnen bestaan, is het verstandiger om wel een modelcontract te gebruiken. Hierdoor komen zzp’ers achteraf niet voor verrassingen te staan.

 

 

 

Door: Krista Govers en Kawee Wu

 

 

Bronnen:

http://www.nrc.nl/next/2016/03/14/tienduizenden-plegen-belastingfraude-1598962

http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/03/05/allemaal-aan-het-modelcontract-1595324

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aanvraag_verklaring_arbeidsrelatie_online_formulier

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/zzp_ers/modelovereenkomsten_ipv_var/komende_nieuwe_wet_en_regelgeving_voor_de_var_de_belangrijkste_punten

http://fd.nl/economie-politiek/1145032/belastingafspraak-met-beekse-bergen-zet-gemeente-halve-eeuw-buitenspel

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2466671243/Gemeente+Hilvarenbeek+wil+omstreden+belastingdeal+sluiten+met+Beekse+Bergen+.aspx

http://fd.nl/economie-politiek/1142225/abn-en-ing-op-duitse-lijst-met-verdachte-banken-in-belastingschandaal

http://fd.nl/economie-politiek/1145026/gemeente-sluit-exclusieve-belastingdeal-met-beekse-bergen

http://fd.nl/economie-politiek/1142170/vastgoedman-de-reijer-cel-in-om-fraude-met-rochdale-deal

 http://fd.nl/economie-politiek/1143782/bedreiging-concurrentiepositie-rotterdamse-haven-urgent

http://fd.nl/beurs/1143799/britse-suikertaks-dankzij-tv-kok-jamie-oliver

 

No Comments Yet

Comments are closed