Het fiscale nieuws van mei 2017

Het zonnetje begon eind mei al flink te schijnen en de zomer staat dan ook echt voor de deur. Welk nieuws bracht dit met zich mee? Van de vastgelopen formatie tot renteaftrekbeperkingen; lees het hieronder!

Belastingdienst en overheidsdiensten ontlopen GeenStijl

Lodewijk Asscher (PvdA) maakte begin mei bekend dat ook de Belastingdienst en andere overheidsinstellingen voorlopig niet meer zullen adverteren op de website GeenStijl. De gedachte hierachter heeft te maken met het feit dat de overheid rekening mag houden met de context van een website. Dit is een reactie op de vragen over de oproep van 143 vrouwen om niet meer te adverteren op GeenStijl. GeenStijl zou namelijk aansporen om seksistisch commentaar te geven op een foto van een journaliste van de Volkskrant.

Nederlandse rulingspraktijk is het voorbeeld voor Europa

In de brief die staatssecretaris Wiebes onlangs naar de Kamer stuurde, schreef hij dat de Nederlandse belastingrulingpraktijk als voorbeeld heeft gediend voor het Europese model. Dat heeft betrekking op nieuwe Europese voorschriften die ervoor moeten zorgen dat het proces van rulings transparant verloopt. Dit is de uitwerking van de APA/ATR-praktijk. Daarnaast heeft Wiebes met zijn toezegging om de veel voorkomende belastingrulings op papier te zetten voor de Tweede Kamer, een begin gemaakt naar meer transparantie. Hiermee hoopt hij dat Nederland niet meer bekend zal staan om het verzwijgen van fiscale deals. Wel is het belangrijk dat Brussel wederkerigheid dient te waarborgen, zodat alle landen van de Europese Unie zich aan de regels houden.

Renteaftrekbeperkingen op komst

Per 1 januari 2019 zal de Nederlandse wetgever zich moeten aanpassen aan de EU-anti-belastingontgaansrichtlijn. Een van de speerpunten van deze richtlijn is het beperken van de renteaftrek. Er zal dan ook een algemene renteaftrekbeperking komen, beter bekend als de ‘earnings stripping’-maatregel. Dit houdt in dat maximaal 30% van de winst aftrekbaar is vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA). Wanneer deze richtlijn wordt geïmplementeerd in de belastingwetgeving van een land, mogen de lidstaten een drempel invoeren van €3.000.000; dit betekent dat de rentekosten onder deze drempel niet in aftrek worden beperkt. Voor de belastingadviseur betekent dit dat het van belang is om bij de cliënt in kaart te brengen of de geldverstrekking als vreemd of eigen vermogen wordt gekwalificeerd. Als er sprake is van vreemd vermogen, moet de adviseur nagaan of een renteaftrekbeperking van toepassing is.

Zzp’ers niet benadeeld door Wet DBA

Zzp’ers zijn geen klussen verloren door de implementatie van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. In totaal zijn er één miljoen zelfstandigen in Nederland en bij elkaar zijn zij niet minder uren gaan werken. Ook zijn er geen opdrachten verloren gegaan. De opties echter die deze wet met zich meebrengt, kunnen mogelijk in strijd zijn met de Europese regelgeving. De voortgang van de Wet DBA wordt vervolgd…

Tot slot: impasse of succes van de formatie?

Formatiedag nummer 80 is wellicht in zicht en de Tweede Kamer zal debatteren over de impasse van de samenstelling van de formatie, zo meldt informateur Edith Schippers. Volgens de laatste geluiden uit politiek Den Haag zit er wel beweging in de vastgelopen formatie. Wij als fiscalisten wachten met spanning af, want een transitie van het belastingstelsel zal niet uit zichzelf tot stand komen.

 

 

No Comments Yet

Comments are closed