INTERVIEW: Exchange Shanghai – Kevin Yuen

  1. Hoe ben je op de bestemming Shanghai gekomen en wat hoop je hiervan op te steken?

 

Ik wilde erg graag de Chinese taal, met name het Mandarijn, leren spreken. Mijn ouders komen uit Hong Kong, waardoor ik voornamelijk Kantonees spreek. Doordat ik jarenlang op de Chinese school heb gezeten, kan ik vrij goed Chinees lezen en schrijven. China is een wereldmacht aan het worden en aangezien het Mandarijn de officiële taal is, kan ik mij beter daarin bekwamen. Nu heb ik ook het geluk gehad dat de ESL partners is met een aantal universiteiten in China waaruit ik kon kiezen. De Fudan University in Shanghai had mijn voorkeur boven andere steden, omdat het levendiger en meer westers georiënteerd is. Bovendien spreken weinig mensen Engels in Shanghai, waardoor ik verplicht word om mijn Mandarijns te oefenen met de lokale bevolking. Fudan staat bekend als de beste universiteit van Shanghai en is zelfs als derde genoteerd op de lijst van beste universiteiten in heel China. Het is erg grappig om te zien wanneer er bussen vol met toeristen vanuit alle uithoeken van China naar Fudan komen om foto’s te maken van een universiteit. Dit heb ik bij Erasmus nog nooit meegemaakt.

 

 

Afbeelding1
Toeristen voor de main gate in Fudan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder leek het mij leerzaam om vier maanden aan de andere kant van de wereld te wonen en te studeren, aangezien ik tot nu toe altijd thuis heb gewoond. Naast het verbeteren van mijn Mandarijn, hoopte ik ook te leren hoe het Chinese (financiële) rechtssysteem werkt. Ik ben van mening dat je veel meer over een bepaald land leert, wanneer je er zelf een tijdje hebt gewoond. In het kader van mijn studie, Fiscaal Recht, was het mijn taak om iets van het Chinese fiscale rechtssysteem te begrijpen.

 

 

 

  1. Waar verblijf je en is dit prijzig?

 

Ik woon in Tohee International Student Village en dat ligt vijf minuten van de hoofdcampus van Fudan vandaan. Fudan en Tohee liggen in het noordoosten van Shanghai en via de metrostations Jiangwan Stadium (lijn 10) en Jiangwan Town (lijn 3) ben je binnen een halfuur in het centrum. Tohee biedt verschillende appartementen aan en je kan kiezen tussen twee kamerappartementen of drie kamerappartementen. Mijn appartement heeft drie kamers en ik deel een keuken en badkamer met twee huisgenoten. Wees er echter snel bij wanneer je gaat reserveren, want het is een populaire verblijfplaats voor veel uitwisselingsstudenten.

 

 

Afbeelding2
Tohee International Student Village

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afhankelijk van de grootte van je kamer betaal je een vast bedrag per dag, maar bij aankomst betaal je alles in één keer inclusief gas, water en licht. In mijn geval was het 90 RMB per dag, dat is gelijk aan ongeveer €13. Over het algemeen zijn de woonaccommodaties voor studenten in de buurt van Fudan relatief goedkoop. Ik heb bijvoorbeeld vrienden die op de campus zelf wonen en die betalen nog minder huur dan ik. Veel studenten, waaronder ik, koken niet zelf in Shanghai, omdat uiteten gaan simpelweg goedkoper en praktischer is. Een gezonde maaltijd is al te krijgen voor 15 RMB, wat gelijk is aan slechts €2,30. Omdat het niet mogelijk is om kraanwater te drinken in China, is het water in supermarkten spotgoedkoop en kan je voor minder dan €3 acht flessen water van 1,5 liter kopen.

 

Afbeelding3
Mijn nederige stulpje in Shanghai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere kosten zijn het aanschaffen van een fiets, wat ook niet duur hoeft te zijn als je onderhandelt met de verkoper. Tevens moest ik huishoudspullen kopen, maar dit kan ook voor een lage prijs als je de dure supermarkten zoals Wal-Mart vermijdt. Verder moet je rekening houden met kosten voor een abonnement voor je telefoon om te kunnen internetten en bellen, maar dit is erg goedkoop vergeleken met Nederland. Zo betaal je ongeveer 100 RMB voor 1,5 GB internet. Concluderend zijn de kosten voor de eerste levensbehoeften in China veel goedkoper dan in Nederland, maar de gouden tip is om wel in de lokale supermarkten boodschappen te doen.

 

  1. Hoe is het om te studeren in Shanghai en wat vind je het grootste verschil met Rotterdam?

 

Chinese universiteiten zijn immens groot vergeleken met Nederlandse universiteiten. Fudan heeft bijvoorbeeld een eigen zwembad en voetbalstadion met tribunes! Net als andere universiteiten heeft Fudan verschillende faculteiten. De rechtenfaculteit (Jiangwan campus) ligt maar liefst twintig minuten van de hoofdcampus vandaan, mits je met de auto reist. Omdat de afstanden te groot zijn om te belopen, komt de fiets dus heel goed van pas. Er gaat ook een shuttlebus om het halfuur van de hoofdcampus naar de Jiangwan campus.

 

Afbeelding4
Jiangwan Campus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studeren in Shanghai is kleinschalig voor uitwisselingsstudenten, zeker op de rechtenfaculteit. Ik heb gemerkt dat er veel minder studenten Rechten studeren dan bijvoorbeeld Economie. In totaal zijn er in mijn semester ongeveer dertig uitwisselingsstudenten die ook Rechten studeren. Doordat er zo weinig studenten Rechten studeren, zijn er ook minder vakken om uit te kiezen. Ik moest bijvoorbeeld een LLM vak volgen om het benodigde aantal punten binnen te halen. Dit was in het begin erg lastig, zeker ook omdat het Engels van de leraren niet altijd even goed is. Vaak zit je in een klein klaslokaal met vijftien medestudenten en vertelt de leraar aan de hand van slides over de stof. De duur van de vakken verschilt heel erg: sommigen eindigen na twee maanden al bijvoorbeeld. Elk vak heeft ook een andere methode van toetsing, sommige vakken vereisen dat je een paper schrijft en andere weer een eindexamen.

 

 

Het grootste verschil met Nederland en Rotterdam is dat Shanghai zo ongelofelijk groot en druk is, waar ik in het begin erg aan moest wennen. Er zijn inmiddels elf metrolijnen (!) en vier nieuwe zijn momenteel in aanbouw. Een uur in de metro zitten, wordt gezien als een normale afstand, even de stad in zit er dus niet bij. Echter is het openbaar vervoer wel zeer praktisch en goedkoop, daarom gebruiken studenten vooral dit vervoersmiddel. Overigens zijn taxi’s niet duur: het starttarief bedraagt normaliter 14 RMB. Shanghai is één van de grootste steden op aarde en dat is aan alles te merken.

 

Afbeelding5
Het metro netwerk van Shanghai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder valt het op, voornamelijk in de buitenwijken, dat Shanghai smerig en ouderwets kan aanvoelen vergeleken met Nederland. De lucht is erg vervuild en overal ligt afval op straat. Bovendien moet je goed opletten wanneer je eten bestelt en zo veel mogelijk lugubere restaurantjes en ‘straat voedsel’ vermijden, daar wordt namelijk niet veel aandacht besteedt aan hygiëne. Daarnaast spreekt bijna niemand Engels, een spoedcursus Mandarijn volgen raad ik dus wel aan wanneer je als buitenlander China bezoekt. Overigens lees je vaak in het nieuws dat er geen vrijheid van meningsuiting is in China, maar daar merk je als uitwisselingsstudent zeer weinig van, zolang je je maar niet met de politiek bezighoudt.

 

 

 

  1. Hoe ziet een ‘normale’ dag in de grote stad Shanghai er voor jou uit?

 

Er bestaat niet echt een ‘normale’ dag in Shanghai, omdat elke dag erg verschilt. Soms zit ik thuis huiswerk te maken en soms ga ik de hele dag de stad in. Over het algemeen doe ik vooral wat de meeste uitwisselingsstudenten ook doen. De activiteiten die je in het westen kan vinden, zijn namelijk in Shanghai ook aanwezig en vaak zelfs tegen veel lagere prijzen. Daarbij moet je denken aan uitgaan, sporten, karten, laser gamen, karaokebars en reizen.

 

Afbeelding6
Trip naar Nanjing, de oude hoofdstad van China

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Heb je al een groep vrienden waar je veel mee beleefd of ben je daar nu met vrienden van de studie uit Rotterdam?

 

In mijn geval is het een combinatie van beide. Ik kende al een aantal studenten vanuit Nederland die andere studies doen aan de Erasmus Universiteit en die ook naar Shanghai op uitwisseling zouden gaan. Echter heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen tijdens mijn tijd in China. Veel mensen ontmoet je tijdens de lessen, het uitgaan, via-via of bijvoorbeeld in je eigen appartementencomplex. Ik heb gemerkt dat het ontmoeten van mensen op uitwisseling gemakkelijker gaat dan normaal; de meeste mensen zijn open en vriendelijk.

 

 

Afbeelding7
Lasergamen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Heb je nog een fantastisch verhaal dat je met ons wilt delen? Zo niet, zou je een Top Vijf kunnen geven om zeker te ondernemen wanneer je als student (eventueel op exchange) naar Shanghai gaat? Mag natuurlijk ook allebei!

 

 

Je weet wat ze zeggen: ‘What happens in Shanghai, stays in Shanghai’. Ik kan uiteraard wel een top vijf geven van activiteiten die je absoluut moet doen als je besluit om naar Shanghai op exchange te gaan.

 

 

1. Reis veel! Vliegtickets zijn erg goedkoop, maar zorg er wel voor dat je een residence permit aanvraagt bij het visumbureau voor als je buiten China wilt reizen. Overigens heeft China zelf ook heel veel prachtige plekken die je kan bezoeken. Als ik één locatie mag aanbevelen, dan raad ik Chengdu aan. Deze stad is zeer beroemd, omdat het grootste onderzoekscentrum voor panda’s ter wereld zich hier bevindt. Zoals iedereen weet, worden panda’s met uitsterven bedreigd, dus grijp je kans nu het nog kan!

 

Afbeelding8
Chengdu Panda Research Center

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Proef de lokale keuken. Boterhammen en stamppot zijn moeilijk te vinden in Shanghai, maar dat is ook helemaal niet erg. Probeer de xiaolongbao (小笼包), dit is het beroemdste gerecht van Shanghai.

 

Afbeelding9
小笼包

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Probeer Mandarijn te leren. Hoeveel westerse studenten kunnen zeggen dat ze Mandarijn kunnen spreken en lezen? Bovendien is Shanghai de perfecte locatie om te oefenen en is het ook handig om met de lokale bevolking te kunnen communiceren.

 

 

 

4. Bezoek de Shanghainese toeristische attracties. Shanghai heeft een aantal kenmerkende bezienswaardigheden die je gezien moet hebben, bijvoorbeeld the Bund (外滩)en Tianzifang (田子坊). Verwacht echter wel een drukte van jewelste.

 

 

Afbeelding10
The Bund (外滩)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Geniet! Naast alle activiteiten die je voor school moet doen op uitwisseling, moet je niet vergeten te genieten en plezier te hebben natuurlijk!

 

 

  1. Wat mis je het meest van thuis? (of je mis je Nederland helemaal niet?)

 

In het begin miste ik het thuisfront wel degelijk en had ik heimwee, ook omdat ik nog nooit zo lang en zo ver van mijn familie verwijderd was. Dit gevoel verdween gelukkig na een tijdje, want je begint toch te wennen aan je omgeving. Bovendien is het tegenwoordig makkelijk om in contact te blijven met je vrienden in Nederland via Skype of WeChat.

 

Wat ik wel vooral mis, is de rust en kalmte in Nederland. In Shanghai heeft iedereen altijd haast en overal is het luidruchtig. Auto’s rijden 24/7 door de straten en claxons worden in China veel vaker gebruikt dan in Nederland. Hierdoor heb ik moeten leren om te slapen met het constante geluid van claxonnerende auto’s, ook omdat Chinese huizen slecht geïsoleerd zijn tegen geluid.

 

  1. Hoe ga je het weer oppakken als je in Nederland komt en wat zijn je toekomstplannen als fiscalist?

 

Als ik in Nederland ben, heb ik gelukkig nog even vakantie. In januari begint het vierde blok (formeel belastingrecht) alweer en ik ben van plan om daaraan deel te nemen. Bovendien ben ik verplicht om alvast te gaan werken aan het bachelor werkstuk, dus daar ben ik wel even zoet mee. Verder heb ik nog een bijbaan en wil ik eventueel nog een commissie doen bij een studentenvereniging. In de toekomst hoop ik bij een mooi belastingadvieskantoor aan de slag te kunnen. Hopelijk kunnen de ervaringen die ik in Shanghai heb opgedaan mij hierbij helpen!

 

Geschreven door: Kevin Yuen, bachelor 3 student Fiscaal Recht 

No Comments Yet

Comments are closed