Interview: masterstudenten aan het woord

Als masterstudent komt de overstap naar het werkleven steeds dichterbij. Vaak wordt er in deze fase van de studie al wat kennis opgedaan in de praktijk en tijdens colleges wordt ook regelmatig op de actualiteit ingehaakt. Maar hoe ziet de toekomst als aankomende fiscalist er nou eigenlijk uit? Hieronder komen drie masterstudenten fiscaal recht aan het woord om hun mening met jullie te delen over hoe zij denken dat het beroep ‘fiscalist’ er later uit gaat zien.

 

Hoe ziet een baan binnen de fiscaliteit er over twintig jaar uit? Gaan er door automatisering veel banen verloren?

Josine van der Splinter

Josine

Ik denk dat er binnen 20 jaar veel gaat veranderen. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook binnen de overheid wordt er al volop gezocht naar mensen die zowel vakinhoudelijke kennis, als affiniteit hebben met ICT. In een maatschappij die continu verandert op dit gebied kan het ook niet anders.  Zo wordt er steeds meer gehackt of wordt er op slimme wijze gebruik gemaakt van ICT om zodoende geld moeilijk traceerbaar te maken. En hoewel ik denk dat binnen de fiscaliteit nog wel genoeg werk te vinden is, ook over 20 jaar, lijkt het me goed om je als student fiscaal recht te verdiepen in automatisering, want ik denk dat we daar steeds meer mee te maken zullen krijgen en dit zullen tegenkomen op het werk.

Quincy Vermeer

Quincy

Ik gun iedere student een leven zonder zorgen binnen de fiscaliteit, met 100% baangarantie. Over 20 jaar zal onze wereld ook niet heel anders zijn. De bergen van papierwerk die de werkstudenten en stagiaires nu nog wegwerken zullen snel verminderen (volgens mij zetten verschillende belastingadvieskantoren vol in op automatisering en ICT), maar het persoonlijke aan ons vak zal de komende tijd wel blijven.

Als ik iets dieper in mijn glazen bol kijk, zie ik misschien een wat somberdere toekomst. We zien overal om ons heen dat kunstmatige intelligentie groeit en groeit. Hoe waardevol is persoonlijk advies wanneer een pc binnen vijf seconden alle aspecten van een casus van een cliënt kan verwerken, de volledige fiscale wettenbundel kan langslopen en met een advies kan komen wat het meest aan de wensen van de cliënt voldoet? Maar ik loop op de zaken vooruit. Hier ga ik, en mijn belastingrecht-liefhebbende kinderen, geen last van hebben. 

Caja Huisman

Caja

Ik denk dat de fiscaliteit er over 20 jaar heel anders uitziet, maar hoe is heel lastig te zeggen. Ik verwacht dat veel banen zullen veranderen en dat de behoefte van de klanten ook zal veranderen. Zeker de wat grotere kantoren hebben afdelingen die zich constant bezighouden met het verbeteren van de ‘tools’ die ze hebben binnen het kantoor om de advisering makkelijker te maken. Denk daarbij aan iets simpels als een reiskalender. Door gebruik van een kalender is het makkelijk om bij te houden waar een werknemer is geweest in het betreffende jaar, waardoor toerekening van de heffingsbevoegdheid aan verschillende landen makkelijker wordt.

Ik denk dus niet dat er veel banen in zijn totaliteit verloren gaan, maar de huidige banen zullen wel sterk gaan veranderen. De aangiftepraktijk is een mooi voorbeeld waar de automatisering een versnelling van de verwerking van aangiftes teweeg kan brengen. Op deze manier houden de aangiftemedewerkers meer tijd over voor écht contact met de klant.

 

Wordt er in de bachelor/masteropleiding fiscaal recht voldoende aandacht besteed aan de technologische ontwikkeling van tegenwoordig? Zou je in dit kader graag iets willen veranderen aan de opleiding?

Josine: Ik mis nog wel het een en ander. Tijdens de bachelor wordt er hoogstens een keer tijdens een hoorcollege over gesproken, maar ik heb gemerkt dat je hier vooral zelf initiatief moet nemen. Je leert er pas echt over tijdens een bijbaan of werkstudentschap. Mogelijk kan hier meer aandacht aan worden gegeven in de vorm van practica of een gastcollege, zodat we wat beter worden voorbereid op wat er in de praktijk op ons pad komt.

Quincy: Ik heb heel weinig meegekregen van enige technologische ontwikkelingen binnen de opleiding (al klinkt FCT wel heel erg als ICT). Ik denk dat deze ontwikkelingen ook iets zijn wat ons in de praktijk het beste kan worden meegegeven. Laat de opleiding zich maar focussen op de behandeling van de verschillende belastingwetten.

Caja: Op dit moment loopt de opleiding zeker achter bij de praktijk. Toen ik aan mijn masteropleiding begon (2016) is er geen enkele aandacht besteed aan de belastingheffing van bijvoorbeeld bitcoins. Dit zal echter in de toekomst wel een onderwerp zijn, waar men niet meer omheen kan.

Ik denk dat het een goede aanvulling zou zijn op de opleiding als er meer technologische veranderingen worden besproken. Vooral om te zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is met behulp van technologie.

Het is daarnaast voor jezelf handig als je weet wat je allemaal met een computer kan. Onze generatie is in het algemeen heel handig met computers, maar de toepassing van Microsoft Office blijft soms achter. De eerste keer dat ik op kantoor een Excel spreadsheet zag en ermee moest werken, heb ik toch wat functies moeten googelen. Deze praktische kennis zakt snel weg, maar gelukkig pak je het ook snel weer op.

 

In hoeverre merk je iets van de hedendaagse innovatieve technologieën zoals bitcoin, block-chain of the internet of things? Verwacht je als starter met dit soort technologieën in de komende jaren te maken te krijgen?

Josine: Op het kantoor waar ik gewerkt heb, merkte ik er nog niet zoveel van. Wel heb ik afgelopen jaar meegedaan met de 24-uurs challenge van de FIOD, waarbij ik in een team met o.a. informaticastudenten een verdachte moest opsporen die bitcoins wit waste. Echt een aanrader als je de mogelijkheid hebt om hier komend jaar aan mee te doen. Ik denk wel dat je als starter steeds meer te maken krijgt met klanten die bitcoins houden of een andere digitale munt en die dit ook zullen opgeven als vermogen.

Quincy: Ik hoop dat iemand mij ooit succesvol kan uitleggen wat een blockchain precies is. De bitcoin moet gewoon worden aangegeven in april bij de Belastingdienst. Er zal in de komende jaren zeker meer worden gesproken over cryptocurrency. Ikzelf vraag mij vooral af hoe de Belastingdienst erachter gaat komen dat ik cryptocurrency bezit. Is het idee juist niet dat de munten ‘anoniem’ gehouden worden? Daarnaast vraag ik mij vooral af hoe de Belastingdienst erachter gaat komen hoeveel cryptocurrency ik bezit. Ze weten namelijk ook niet dat ik meer dan € 522 contant in huis heb liggen (is een grapje uiteraard).

Ik twijfel er niet aan dat wij veel te maken gaan krijgen met allerlei technologieën. Er zullen veel vragen komen over wettelijke definities/classificaties etc. Mede door onze manier van procederen zal veel jurisprudentie hierover ontstaan. Zo drukken wij onze stempel op dit belastingtijdperk.

Caja: Ik heb het idee dat op dit moment de innovatieve technologieën nog echt in opkomst zijn en dat je in je dagelijkse werk er misschien niet gelijk iets van merkt. Vaak heb je bij bedrijven wel introductiemodules, waarin deze technologieën aan bod komen. Het is afwachten hoelang het duurt voordat je er echt veel mee te maken krijgt. Ik denk wel dat het verstandig is om als starter bij te houden wat de ontwikkelingen zijn, zowel in het algemeen als in het bedrijf waar jij werkt.

Wie durft te zeggen wat er de komende jaren allemaal mogelijk is?

 

Door: Tanja van de Klundert

No Comments Yet

Comments are closed