Interview met Daan Hoogwegt van EY

Zou je jezelf kort voor kunnen stellen?

Ik ben Daan Hoogwegt. Jullie kennen mij als voormalig commissaris intern bij de Christiaanse-Taxateur. Op mijn achttiende ben ik vanuit Eindhoven naar Rotterdam verhuisd om Fiscale Economie te studeren. Ondanks dat naast Rotterdam ook Tilburg goed stond aangeschreven voor deze studie, koos ik toch voor Rotterdam aangezien de sfeer mij hier meer aansprak. Ik was toen ook al meer met Rotterdam bekend omdat mijn broer hier toen ook studeerde.

 

Waarom heb je voor EY als werkgever gekozen?

Aan het einde van mijn bestuursjaar ben ik mee geweest met de Businesscourse van EY naar New York. Zowel de medewerkers als de sfeer bevielen mij erg goed. Na de businesscourse mocht ik als werkstudent aan de slag gaan en merkte ik op dat het gehele plaatje bij EY volledig bij mij paste. Er werken jonge, ambitieuze mensen en de werkzaamheden zijn inhoudelijk uitdagend en afwisselend. Momenteel werk ik fulltime bij EY.

 Daanhoogwegt

Op welke afdeling ben je werkzaam en wat vind je zo leuk en interessant aan dit onderwerp van de fiscaliteit?

Momenteel ben ik werkzaam op de afdeling ‘International Tax Services’, oftewel de ‘ITS-afdeling’. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik vooral internationaal belastingrecht erg leuk vond. Ik vind het leuk dat ik ‘grensoverschrijdend’ bezig ben. Zo krijg ik veel met internationale klanten en aansprekende bedrijven te maken. Dit houdt de soms taaie stof van het technische belastingrecht wat luchtiger.

 

We kennen jou natuurlijk als voormalig commissaris intern bij de Christiaanse-Taxateur. Merk je dat je een voorsprong hebt op andere starters vanwege deze achtergrond (als lid van het bestuur bij Christiaanse-Taxateur)? 

Tijdens de periode als commissaris intern heb ik vooral veel sociale vaardigheden ontwikkeld. Ik leerde bijvoorbeeld hoe ik mij naar potentiële werkgevers op moet stellen. Tijdens mijn periode als commissielid en als commissaris intern bij de Christiaanse-Taxateur kwam ik tijdens borrels en recruitmentevenementen vaak met bedrijven in aanraking. Ik ervaarde al vrij snel geen ‘sociale drempel’ meer tussen mij en de mensen uit het zakenleven. Bij het verkrijgen van mijn werkstudentschap kwamen deze sociale vaardigheden zeker van pas.

Tevens heb ik mijn tijd als werkstudent altijd als een goed middel ervaren om in contact te kunnen komen met grote bedrijven.

 

Zijn er nog andere extra-curriculaire activiteiten die je naast je studie hebt verricht en wellicht baat hadden bij het verkrijgen van deze baan?

De voornaamste activiteiten die mij echt geholpen hebben bij het verkrijgen van deze baan vonden plaats tijdens mijn tijd als commissielid bij de studiereiscommissie en bestuurslid bij Christiaanse-Taxateur.

 

Hoe heb je de overgang van student naar werknemer bij EY ervaren?

Tijdens mijn werkstudentschap kon ik al redelijk wennen aan dit bedrijf. Voordat ik hier fulltime begon te werken, kende ik al aardig wat mensen. Het is dan ook niet zo’n enorme overgang meer. Tevens leerde ik hier ook veel dingen over het zakenleven, zoals hoe ik me op moet stellen naar mijn collega’s, hoe de systemen op kantoor werken, hoe de evenementen naast je werk eraan toe gaan, et cetera. De hoeveelheid werk echter en de eigen verantwoordelijkheid ervaarde ik wel als een grote omslag. Ik moest hier zeker nog even aan wennen. Dit maakt voor mij echt het verschil tussen studeren en een fulltimebaan bij een groot kantoor. Doordeweeks moet je goed plannen als je ’s avonds nog leuke dingen wilt doen.

 

Hoe verloopt de sollicitatieprocedure bij EY?

Veel mensen beginnen tijdens hun studie als werkstudent. Indien het bij beide partijen klikt, is de kans groot dat je na het behalen van je diploma een fulltimebaan krijgt aangeboden.

Ik had mij aangemeld voor de Businesscourse van EY en ben daarna doorgestroomd als werkstudent en daarna als fulltime medewerker. Voor de Businesscourse staat een aanmeldingsprocedure open waarbij ik mijn curriculum vitae en motivatiebrief moest opsturen. Daarna kreeg ik een belletje en moest ik een online assessment maken. Toen ik het assessment had gehaald, werd ik uitgenodigd voor een selectiedag waar ik onder andere een persoonlijk gesprek had met een recruiter en partner van EY. Tevens moest ik nog een inhoudelijke casus op deze selectie dag maken.

Je kunt echter op diverse manieren aan een werkstudentschap bij EY komen. Vaak kan je met de nodige assertiviteit wel een medewerker van de afdeling HR of een Tax afdeling benaderen om te vragen of je op een gesprek mag komen voor een werkstudentschap.

 

Hoe ziet een typische werkdag bij EY eruit?

Bij EY willen ze dat je in de eerste jaren van het dienstverband veel vaktechnische kennis ontwikkelt. Je krijgt een specifieke beroepsopleiding die je moet afronden, namelijk de NOB-opleiding. Als je hier fulltime begint, zal je vooral de senior-consultants en de (senior-)managers assisteren bij het werk wat zij naar ons delegeren. Je doet veel uitzoekwerk van bepaalde onderdelen van een casus. Eigenlijk krijg je vooral veel partjes van een groter plaatje wat zij coördineren. Je zult dus veel in naslagwerken uitzoekwerk moeten verrichten. Naast de Nederlandse vennootschapsbelasting krijg je ook veel met internationale wetgeving te maken, aangezien het vaak grote internationale casussen zijn. Je moet tijdens een casus dus rekening houden met belastingverdragen, de richtlijnen en jurisprudentie van de Europese Unie.

Ik begin meestal rond een uur of acht in de ochtend en ik ga rond zeven á acht uur in de avond weer richting huis. Als starter zal je vooral veel op kantoor werken en dus niet veel thuis.

Het maakt voor wat betreft de werkzaamheden niet uit of je nu Fiscale Economie of Fiscaal Recht hebt gestudeerd. Wellicht hebben Fiscaal economen een ander beeld op een bepaalde casus dan Fiscaal juristen. In die zin vul je elkaar goed aan omdat je bepaalde zaken allebei vanuit een andere perspectief aanschouwd.

 

Wat zijn de juiste karaktereigenschappen om een succesvolle carrière bij EY op te kunnen bouwen?

Assertiviteit is een zeer belangrijk begrip bij EY. Er wordt van je verwacht dat je zelf snel aangeeft wat je leuk vindt om te doen. Tevens moet je bestand zijn tegen een relatief hoge werkdruk. Per dag werk je behoorlijk wat uurtjes. Gelukkig betekent dit niet dat je weinig vrijheid krijgt om te doen wat je wil, als je het maar aangeeft.

 

DSC_0237

 

EY behoort tot één van de Big Four kantoren. Ervaar jij dit ook op de werkvloer?

Dat is redelijk vanzelfsprekend. Veel werk op de ITS afdeling komt van klanten of EY kantoren uit de Verenigde Staten. Maar ook van kantoren uit andere Europese landen hebben wij werk mogen ontvangen. Daarnaast heeft EY een groot netwerk van internationale klanten uit zeer diverse landen. Wat betreft de mogelijkheden om interessant en internationaal werk te doen voldoet EY voor mij zeker aan de typering van ‘Big Four’ kantoor. Daar staat tegenover dat je op de werkvloer in relatief kleine teams werkt, waardoor het ‘Big Four’ gevoel in je dagelijkse werk met collega’s niet echt merkbaar is.

 

Hoe zie jij de markt voor fiscale studenten om bij EY aan het werk te kunnen komen?

Naar mijn idee is er sprake van een goede markt en dus nog voldoende plek voor fiscale studenten op mijn afdeling. Als je zorgt dat je ambitieus bent en jezelf goed ‘in de markt’ zet, tijdens bijvoorbeeld een Businesscourse of bij recruitmentevenementen, zullen ze altijd geïnteresseerd in jou zijn. Laat jezelf daarom altijd zien en laat weten waarom je denkt dat EY bij jou past!

 

In april vindt zich de Tax Challenge plaats. Kun je ons hier iets meer over vertellen?

Tijdens de International Tax Challenge leef je vier dagen in een soort van ‘bubbel’. De International Tax Challenge speelt zich in New York af en is een super gave mix van leuke activiteiten, ontspanning en natuurlijk hard werken aan een grote casus. De uitgewerkte casus presenteer je vervolgens aan EY collega’s van kantoor New York, wat behoorlijk spannend is aangezien je als student lang niet altijd overal verstand van hebt. Ik kwam bijvoorbeeld in aanraking met Frans belastingrecht en moest daarvoor contact opnemen met een Franse EY collega van kantoor New York. Als tip geef ik je mee dat je niet al te veel zorgen moet maken om de fiscale inhoud van zo’n casus, omdat iedereen weleens een foutje maakt. Het gaat er vooral om dat je laat zien over goede sociale vaardigheden te beschikken, zodat je met veel verschillende type mensen goed kan samenwerken. ’s Avonds ga je uiteten en drink je samen met al het personeel van EY nog een drankje. Je moet in ieder geval van deze dagen enorm veel genieten!

 

DSC_0232

No Comments Yet

Comments are closed