Interview met Loyens & Loeff belastingadviseur Pieter Verbeek

Zou je jezelf voor kunnen stellen?

Ik ben Pieter Verbeek, 24 jaar oud en recentelijk afgestudeerd aan Erasmus Universiteit Rotterdam voor de Master Fiscale Economie. Mijn studententijd begon zes jaar geleden toen ik naar Rotterdam verhuisde vanuit mijn woonplaats Utrecht. In mijn eerste jaar startte ik met de Bachelor Economie & Bedrijfseconomie en gedurende mijn tweede jaar besloot ik om dat te combineren met de Bachelor Fiscale Economie. Uiteindelijk is dat een goede keuze gebleken. Vanaf 1 mei start ik als belastingadviseur bij Loyens & Loeff in Rotterdam, maar voordat het zover is, maak ik nog een mooie reis in Midden-Amerika.

Welke nevenactiviteiten heb je naast je studie gedaan en wat heb je daar voornamelijk uit geleerd?

In mijn eerste jaar ben ik lid geworden bij Laurentius. Op die vereniging heb ik in verschillende commissies gezeten. Dit waren uiteenlopende commissies waardoor ik bijvoorbeeld betrokken was bij de borrelavonden tot meer adviserende commissies. Door de verscheidenheid aan mogelijkheden om actief te worden bij een studentenvereniging kan je jezelf niet alleen op sociaal vlak sterk ontwikkelen, maar leer je ook andere competenties zoals organiseren, besturen en besluiten nemen. Daarnaast ondervind je door de combi met je studie ook goed hoe het is om keuzes te maken.

Naast mijn activiteiten bij Laurentius ben ik vanaf het moment dat ik Fiscale Economie ben gaan studeren lid geworden bij de fiscale studievereniging Christiaanse-Taxateur. In het collegejaar 2015-2016 ben ik voorzitter van de vereniging geweest waar ik veel van heb geleerd op het gebied van presentatie, bestuur en zakelijke relaties. Waar een studievereniging zich in mijn ogen goed in onderscheidt ten opzichte van een studentenvereniging, is dat je heel goed de mogelijkheid hebt om jezelf te oriënteren en presenteren in de sector waar jij later wil gaan starten. Zo doe je op de vele (in)formele activiteiten van de vereniging, maar zeker ook gedurende commissies of een bestuursjaar, veel contacten op bij allerlei kantoren waardoor je een voorsprong hebt bij het solliciteren voor stages en werkstudentschappen.

Tot slot heb ik naast mijn studie drie jaar gewerkt als student-assistent bij de vakgroep Fiscale Economie en heb ik meerdere werkstudentschappen gelopen waaronder bij Loyens & Loeff op de afdeling ‘Corporate Tax Services’ in Rotterdam.

Hoe zag jouw dag als werkstudent eruit en in hoeverre vormde dit een persoonlijke verrijking voor jou?

Als werkstudent bij Loyens & Loeff werkte ik twee dagen in de week (maandag en vrijdag) van ongeveer half 9 ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. Naast het assisteren van medewerkers van junior tot partner niveau kon ik op maandag het vaktechnisch overleg van de afdeling bijwonen en sloot ik op vrijdagmiddag vaak aan voor de vaste vrijdagmiddagborrel op kantoor. Hierdoor kon ik zowel inhoudelijk als sociaal goed ervaren hoe het is om bij Loyens & Loeff te werken.

In mijn optiek verrijkt een werkstudentschap je studietijd op meerdere manieren. Zo krijg je als werkstudent niet alleen de kans om op een laagdrempelige wijze een goed beeld te krijgen van een kantoor, maar ervaar je ook hoe de theorie die je in de collegebanken leert in de praktijk wordt toegepast. Hier heb je later als starter veel profijt van.

Waarom heb je voor Loyens & Loeff gekozen?

In mijn derde jaar van de Bachelor Fiscale Economie heb ik deelgenomen aan de business course van Loyens & Loeff in Zürich. Het waren ontzettend leuke dagen en de sfeer beviel mij erg goed. Naar aanleiding hiervan heb ik besloten om in de eindfase van mijn Master te solliciteren als werkstudent. Tijdens dat werkstudentschap merkte ik dat je bij Loyens & Loeff de kans krijgt om aan boeiende en uitdagende opdrachten te werken waardoor je jezelf inhoudelijk enorm ontwikkelt. Daarnaast is de sfeer onder de collega’s erg gezellig.

Op welke afdeling ga je werken en wat was de doorslaggevende factor in jouw beslissing?

Per 1 mei start ik op de afdeling ‘Corporate Tax Services’, vaak afgekort als CTS. Tijdens mijn studie merkte ik dat ik de Vennootschapsbelasting erg interessant vond. Ik heb toen eerst als werkstudent gekeken naar de meer internationale kant van dat rechtsgebied en daarna bij Loyens & Loeff naar de meer nationale kant. Beide kanten kennen veel internationale aspecten, wat mij aanspreekt, maar wat voor mij de doorslag gaf om bij Loyens & Loeff te starten was dat ik het werk hier tastbaarder en concreter vond en je daarnaast ook veel betrokkenheid hebt bij de klant.

Welke mogelijkheden biedt Loyens & Loeff jou om te groeien in het fiscale vak?

Het voornaamste is denk ik dat je bij Loyens & Loeff direct de kans krijgt om met veel verantwoordelijkheid aan grote projecten te werken. Aangezien de organisatiestructuur bij Loyens & Loeff vrij plat is, werk je al snel in je carrière voor senior medewerkers of partners. Hier leer je ontzettend veel van waardoor je inhoudelijk snel stappen maakt. Daarnaast krijg je bij Loyens & Loeff veel begeleiding in het ontwikkelen van andere competenties. Een goed voorbeeld hiervan is dat je als starter altijd deelneemt aan de Loyens & Loeff Academy. Dit is een twee weken lang durende introductieperiode voor alle startende advocaten, fiscalisten en notarissen. Tijdens de Academy doe je veel praktische vaardigheden op en leer je tegelijkertijd je collega’s goed kennen.

Wat kenmerkt de sfeer op de werkvloer bij Loyens & Loeff en wat daarvan spreekt jou het meeste aan?

Tijdens mijn werkstudentschap heb ik ervaren dat er overdag hard en serieus gewerkt wordt, maar er tegelijkertijd veel ruimte is voor gezelligheid. Zo nemen we vaak gezamenlijk met een aantal collega’s op een vast moment in de middag een koffiepauze in de bar beneden en is de aanwezigheid op de vrijdagmiddagborrel altijd groot. Deze mix van hard werken en gezelligheid spreekt mij enorm aan.

  • Wat is volgens jou de grootste misvatting die studenten hebben bij het solliciteren bij Loyens & Loeff?

Ik denk dat veel studenten verwachten dat er bij Loyens & Loeff een hele formele sfeer hangt. Dit heb ik zelf nooit zo ervaren. Door de platte organisatiestructuur zijn de lijntjes heel kort en stap je gemakkelijk op iemand af. Daarnaast wordt er ook op een informele manier met elkaar omgegaan waardoor er van een formele sfeer geen sprake is. Verder heerst bij studenten wellicht de gedachte dat medewerkers van Loyens & Loeff hele lange dagen maken, maar dat valt reuze mee. Uiteraard zijn er soms spoedgevallen waardoor bepaalde opdrachten echt af moeten en je wellicht wat langer moet werken, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Welke evenementen organiseert Loyens & Loeff die ervoor zorgen dat studenten een concreter beeld krijgen van dit kantoor en wanneer vinden deze plaats?

Het hoogtepunt van het jaar is wat mij betreft de business course, oftewel de Case Fondue naar Zürich. Naast het kantoor in Zürich maak je kennis met de kantoren in Rotterdam en in Amsterdam waardoor je een goed beeld krijgt van de verschillende kantoren. Verder organiseert Loyens & Loeff gedurende het jaar een hockeytoernooi, meerdere kantoorbezoeken en worden er tentamentrainingen gegeven voor allerlei vakken. Ik zou zeggen: houd de website en Facebookpagina van de CT goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de verschillende activiteiten.

Wat is de voornaamste tip die je studenten fiscale economie of fiscaal recht kunt geven om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het werkleven na de studie?

Kijk veel rond en ga als stagiair of werkstudent bij een of meerdere kantoren aan de slag. Op deze manier krijg je een goed beeld van de mensen, de sfeer en het werk bij de verschillende kantoren. Dit helpt je om bij de uiteindelijke keuze waar je wil gaan starten een goed overwogen beslissing te maken. Daarnaast zou ik alle studenten als tip mee willen geven om te solliciteren voor een business course. Dit is niet alleen onwijs gaaf om mee te maken, het is ook een ideale manier om je in de kijker te spelen bij een kantoor.

DSC_0014

No Comments Yet

Comments are closed