Interview met Pim Siemons van Houthoff Buruma!

Zou je jezelf voor kunnen stellen?

Ik ben Pim Siemons, 22 jaar en volg momenteel de Master Internationaal en Europees Fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Verder heb ik de bachelors Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht afgerond, beide aan de UvA. Naast mijn master ben ik momenteel werkzaam als studerend juridisch medewerker (SJM) op de Tax afdeling bij Houthoff Buruma en ben ik penningmeester bij Stichting Landelijk Overleg Fiscalisten.

Waarom heb je voor Houthoff Buruma gekozen?

Ik heb zowel de Big Four als de advocatuur overwogen en binnen de advocatuur een kantoor met grote fiscale afdeling dan wel, een kantoor met een relatief kleine afdeling. Mijn persoonlijke keuze is uiteindelijk gevallen op een groot advocatenkantoor met een relatief kleine fiscale afdeling. Dit omdat het mij interessant leek om van meerdere aspecten binnen de fiscale wereld kennis te nemen. Vervolgens ben ik mij hier verder in gaan verdiepen en kwam ik al snel uit op Houthoff Buruma. De praktijk en werkzaamheden, in combinatie met de positieve verhalen over de werksfeer op kantoor van medestudenten, heeft mij uiteindelijk doen besluiten om te solliciteren.

Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan dit werkstudentschap?

Dat is verschillend per week, het uitgangspunt voor mij is twee dagen per week. Echter, op kantoor zijn ze heel flexibel dus als je een keer een week niet kan in verband met tentamens bijvoorbeeld, kan je die week een dag minder werken en vervolgens de week erna deze dag inhalen. Dan werk je dus soms drie dagen per week. Het is in overleg ook mogelijk om meer dan twee dagen te werken.

Wat waren je verwachtingen en zijn deze ook uitgekomen?

Wat betreft mijn verwachtingen: ik ging eigenlijk vrij open het werkstudentschap in. Ik was vooral heel benieuwd naar hoe de mensen waren en hoe de sfeer bij Houthoff Buruma zou zijn. De sfeer is erg relaxed en laagdrempelig, waardoor je je als student al snel thuis voelt. Daarnaast kan je altijd bij iedereen binnenlopen voor inhoudelijke vragen of om gewoon even een praatje te maken. Qua werkzaamheden: ik had net twee maanden fulltime stage gelopen bij een ander groot advocatenkantoor met ook een relatief kleine fiscale afdeling. Inhoudelijk had ik daarom al wel een goed beeld van wat ik kon verwachten.

Wat is de grootste misvatting die studenten hebben over een werkstudentschap?

Ik weet niet of het zozeer een misvatting is over het werkzaam zijn als werkstudent, maar wat ik soms meekrijg is dat studenten er tegenop zien om naast hun studie een werkstudentschap te lopen. Dit omdat het veel tijd kost en hier mogelijk de studieresultaten onder zullen lijden. Ik ben het hier niet helemaal mee eens en denk eerder dat er sprake is van het tegendeel. Een werkstudentschap geeft je een mooie mogelijkheid kennis te maken met de praktijk en levert juist een extra bijdrage aan de studie. Door het werken maak je kennis met problemen die zich in de praktijk voordoen, hoe hiermee om te gaan en je blijft goed op de hoogte van de actualiteiten binnen de fiscale wereld. Dat een werkstudentschap tijd kost is zeker waar, maar het is een goede investering.

Zou je een voorbeeld kunnen noemen uit de praktijk waar je veel van hebt geleerd en niet in de collegebanken zou hebben meegemaakt?

Als er iets is dat ik zeker heb geleerd tijdens mijn werkstudentschap, is het wel dat je altijd kritisch naar vraagstukken moet kijken. Om een goede analyse te maken voor de cliënt, is het voornamelijk van belang om voor jezelf helder te hebben wat de cliënt wil weten en of de vraag die hij hierbij stelt juist is. Dit kan namelijk een groot verschil maken in de dingen die je moet uitzoeken. Daarnaast is het zo dat er niet altijd een duidelijk antwoord te geven valt, wat bij tentamens vaak wel zo is.

Kijk je nu anders tegen de fiscale wereld aan dan voor je werkstudentschap?

Als ik naar mijzelf kijk, denk ik dat door het werkstudentschap de fiscale wereld wat tastbaarder is geworden. Als je enkel de studie volgt, is alles vrij theoretisch en ik had daarom geen enkel beeld bij de werkzaamheden van de dagelijkse praktijk. Door het werkstudentschap is bij mij de studie meer gaan leven en heeft dit mijn interesse in de fiscale onderwerpen vergroot. Ik kijk nu met veel meer belangstelling naar fiscale nieuwsberichten en actualiteiten.

Wat hoop je uiteindelijk te bereiken?

Voor nu is mijn eerste doel om de master succesvol af te ronden. Daarna wil ik aan de slag bij een groot en internationaal georiënteerd advocatenkantoor en hopelijk nog een tijdje in het buitenland werken.

No Comments Yet

Comments are closed