Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Notice: Only variables should be passed by reference in /www/wp-content/themes/thevoux-wp/admin/ot-loader.php on line 329 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/wp-content/themes/thevoux-wp/inc/woocommerce.php on line 130 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111 Sinterklaasfeest – De Aanslag

Sinterklaasfeest

Waarde lezer,

 

Zeer vereerd ben ik om het stokje van Martijn Schippers, die vele jaren de column voor de Aanslag heeft verzorgd, over te mogen nemen. Voor de lezers die mij wellicht nog niet kennen; mijn naam is Agnes Maassen en ik ben op dit moment masterstudent Fiscale Economie. De meesten zullen mij kennen vanwege mijn bestuursfunctie Commissaris Extern binnen het XXIste bestuur. Daarnaast ben ik als werkstudent werkzaam bij Deloitte en kun je mij af en toe nog vinden op een feestje bij Laurentius. Als masterstudent worden de feestjes wat vaker ingeruild voor serieuze studiedagen en de glazen sterk worden verwisseld voor een beschaafd rood wijntje bij het eten. Gelukkig bestaat nog altijd de maand december waarin heel Nederland de intocht van Sinterklaas, het kerstfeest en de wisseling van het kalenderjaar viert, waardoor een student weer genoeg momenten en vrije dagen heeft om wat biertjes te verorberen.

Dit jaar zal de viering van het sinterklaasfeest desalniettemin een hele andere dimensie krijgen. De discussie omtrent Zwarte Piet zal u allicht niet zijn ontgaan en hoogstwaarschijnlijk heeft u hierover zelfs een mening gevormd. Geen onpopulaire opvatting onder autochtone Nederlanders is degene waarbij wordt gesteld dat het racisme-argument enkel wordt gebruikt door wat aanstellers die de vreugde van het feest slechts proberen te verderven. Dat een traditioneel oer-Hollands volksfeest volledig wordt verpest door een kleine groep theatrale schreeuwers. Uiteraard heeft eenieder de vrijheid heeft om een eigen mening te vormen, maar ik zou graag van de gelegenheid gebruik maken om een kanttekening te schetsen.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik van mening ben dat inderdaad bij vele vierders van het sinterklaasfeest, waaronder ondergetekende, van racisme, discriminatie of enige ongelijkheid geen sprake is. Lange tijd heb ook ik het argument van racisme als verwerpelijk beschouwd. Echter, na enige zelfreflectie denk ik dat de Nederlander blind is geworden voor haar eigen feest. Zij kan niet meer objectief kijken naar iets wat zij met zoveel liefde en plezier, zowel in haar volwassen leven alsook in haar jeugd, jaar in jaar uit heeft gevierd.

Daarnaast is racisme niet alleen discrimineren op huidskleur en doet zich niet enkel voor in expliciete vorm. Nee, racisme kan zich ook voordoen in de vorm van een beleving of het gevoel van een bepaalde bevolkingsgroep. Op het moment dat een bevolkingsgroep in de Nederlandse samenleving zich gediscrimineerd voelt op basis van bijvoorbeeld haar huidskleur, wie zijn wij dan om te zeggen dat deze personen zich aanstellen? Ik ben juist trots op de Nederlandse samenleving vanwege haar open karakter en haar vermogen tot het accepteren van een groot en breed scala aan verschillende groepen van mensen. En mede vanwege het dynamische tijdperk waarin wij thans leven, denk ik dat wij een heel mooi en ja, hier komt dat woord, kleurrijk sinterklaasfeest kunnen vieren!

 

Alvast fijne feestdagen gewenst!

 

Door: Agnes Maassen, Masterstudente Fiscale Economie

 

Dit betreft een artikel uit Aanslag 1 – 2014/2015.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405
No Comments Yet

Comments are closed

Contact
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam
(T) 010- 408 14 69
(E) aanslag@christiaanse-taxateur.nl


Sponsors
banner 280 x 60 banner 280 x 60