Themabekendmakingsartikel: Grenzeloos belast

Beste lezer,

Het is tijd voor het laatste thema van de Aanslag. Ons studiejaar is voorbij gevlogen en met veel plezier hebben wij artikelen mogen schrijven als Aanslagcommissie. Na zo’n druk jaar zijn wij dan ook toe aan een welverdiende zomervakantie, welke nog even op zich laat wachten. Het thema dat de Aanslag dit keer zal dragen, is ‘Grenzeloos verliefd belast’.

Tegenwoordig is het namelijk onmogelijk om met je favoriete speciaal biertje uit België het vliegtuig in te stappen om er thuis van te kunnen genieten. Wanneer we goederen in het buitenland willen kopen, merken we al snel dat veel spullen belast zijn. In het geval van ons speciaal biertje zullen we accijns moeten betalen. Wie denkt dat hij met zijn net gestorte stufi de website van Alibaba kan leegtrekken, heeft het mis: ook daar zal je te maken hebben met flinke belastingheffing.

Vaak wordt gedacht dat men zijn boodschappen over de grens een stuk goedkoper kan doen, bijvoorbeeld omdat er geen of weinig belasting in dat betreffende land wordt geheven. Wie dit doet komt er echter vaak bedrogen uit. In veel gevallen wordt er namelijk een hoger belastingtarief gehanteerd, namelijk het Nederlandse tarief.

Belastingen en accijnzen zijn dan ook erg fraudegevoelig. Denk maar eens aan het meenemen van een goedkope fles drank uit Polen, indien per auto wordt gereisd. De accijnzen zijn daar veel lager dan die in Nederland, terwijl de fles daadwerkelijk in Nederland genuttigd wordt.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij de douane deze zomer? Houd de Aanslag dan goed in de gaten deze komende maanden. Veel leesplezier!

No Comments Yet

Comments are closed