Themabekendmakingsartikel: Privacy

Privacy. Het sleutelwoord van de moderne maatschappij. Privacy is tevens een paradoxaal begrip. Aan de ene kant willen we allemaal onze mooiste selfies en vakantiefoto’s delen op social media, maar aan de andere kant willen we niet dat onze medische gegevens door Jan en alleman kunnen worden ingezien. Het is daarom van groot belang dat onze persoonsgegevens worden beschermd en onze privacy wordt gewaarborgd. In het huidige digitale tijdperk lijkt dat belangrijker dan ooit, persoonsgegevens blijken immers een goudmijn voor bedrijven als Facebook. Social mediabedrijven verzamelen massaal persoonsgegevens van hun leden om met behulp van deze gegevens persoonlijke advertenties aan te bieden.

Binnen de politiek is privacy ook een actueel onderwerp. Denk hierbij aan het referendum omtrent de Sleepwet en de recent uitgevaardigde Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG). Deze nieuwe wetgeving is voor de fiscalist ook van groot belang. Denk maar eens aan het invullen van een simpele aangifte Inkomstenbelasting; hiervoor heb je allerlei persoonsgegevens nodig. Mag je een jaaropgaaf nog bewaren als er een geboortedatum en BSN op staat? Mag iedereen op kantoor zomaar het hele klantenbestand inzien?

Kortom, ook binnen de fiscaliteit speelt het dilemma rondom privacy een grote rol. Daarom zullen wij ons de komende weken toespitsen op het thema privacy en welke gevolgen privacy voor de fiscaliteit heeft. Wij wensen jullie alvast veel leesplezier toe!

 

Door: Tanja van de Klundert

No Comments Yet

Comments are closed